Zo betaal je snel je studieschuld af

expert_-label
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
Home  /  Zo betaal je snel je studieschuld af

Zo betaal je snel je studieschuld af

Danny van der Laan

Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.

Niks is zo veranderlijk als de regels voor studenten. Het ene jaar krijg je wel een studietoeslag, terwijl je het andere jaar als student achter het net vist. Het gevolg hiervan is in ieder geval dat veel studenten op dit moment met een studieschuld rondlopen.

Is het verstandig om deze studieschuld zo snel mogelijk af te betalen? Hoe kun je dit het beste doen? En waar moet je rekening mee houden als je je studieschuld af gaat betalen? Dit zijn enkele vragen waar je in dit artikel een uitgebreid antwoord op gaat vinden. Een antwoord waar je direct mee uit de voeten kunt.

Hoeveel studieschuld heb je?

Het CBS heeft onderzocht dat de gemiddelde studieschuld rond de 15.000 euro ligt. Zit jij boven of onder dit gemiddelde? Voordat je kunt starten met het afbetalen van je studieschuld, moet je goed onderzoek doen naar de exacte hoogte van de schuld. Een verschil van een paar duizend euro is van groot van belang.

Om de hoogte van je studieschuld in te zien, log je het beste even in bij DUO. Je ziet bij DUO precies staan wat de hoogte van je studieschuld is én hoe lang je hebt om de schuld terug te betalen.

Wat zijn de regels voor het terugbetalen van een studieschuld?

De exacte regels zijn afhankelijk van het stelsel waar je schuld onder valt. Zoals we in de inleiding van dit artikel stelde, is de overheid behoorlijk veranderlijk. Net zo veranderlijk als het weer ongeveer.

Voordat je je studieschuld af gaat betalen, moet je goed onderzoek doen naar de regeling waar je onder valt. Dit kun je ook online bij DUO vinden. Check dit eerst.

Vervolgens is het goed om op de hoogte van onderstaande regels te zijn:

Onze doelen

In hoeveel jaren je de studieschuld af moet betalen, is van de zogeheten terugbetalingsregels afhankelijk. De terugbetaaltijd is in ieder geval 15 of 35 jaar. Maar, als je een studieschuld hebt, wil je hier ongetwijfeld zo snel mogelijk vanaf zijn. Wij hebben speciaal voor jou tips verzameld waarmee je je studieschuld snel af kunt betalen.

Hoe hebben we getest?

Bij Sum.nl hebben we een unieke testmethode ontwikkeld, waardoor je vol vertrouwen een aankoopbeslissing kunt maken

6

uur onderzoek gedaan

4

producten vergeleken

17

aanbieders vergeleken

11

reviews geanalyseerd

Top 5 Zo betaal je snel je studieschuld af

Brand

naming

Rating

Tip 1: krijg inzicht in je studieschuld en de regels

Apple Inc.

9/10

5/5

Tip 2: houd je uitgaven zo laag mogelijk

Apple Inc.

8/10

4/5

Tip 3: ga slim met financiële meevallers om

Apple Inc.

7/10

3.5/5

Tip 4: stel doelen voor jezelf op

Apple Inc.

6/10

3/5

Tip 5: omring je met de juiste mensen

Apple Inc.

6/10

3/5

Tip 1: krijg inzicht in je studieschuld en de regels

9.5

eindbeoordeling
5/5
Gebruiksgemak
5/5
Functies
4/5
Prijs-kwaliteitverhouding

Wil je veel geld aan een nieuwe auto of nieuw huis uitgeven? Dan doe je ongetwijfeld goed onderzoek naar de auto of het huis. Je verdiept je in het object, je doet goed onderzoek en je leest bijvoorbeeld reviews. Zoiets vergelijkbaars zou je ook moeten doen voordat je je studieschuld af gaat betalen.

Je moet inzicht krijgen in je exacte positie c.q. situatie. Je moet inzichtelijk krijgen wat de hoogte van je studieschuld is, in hoeveel jaren je de studieschuld af moet lossen en welke regels er voor jou gelden.

Pas als je dit inzichtelijk hebt, kun je een concreet plan maken. Voor het maken van dit concrete plan helpen onderstaande tips absoluut. Met onderstaande tips betaal je je studieschuld namelijk echt een stuk sneller af.

Tip 2: houd je uitgaven zo laag mogelijk

9.5

eindbeoordeling
5/5
Gebruiksgemak
5/5
Functies
4/5
Prijs-kwaliteitverhouding

Nadat je afgestudeerd bent, kom je in een hele andere levensfase terecht. Je gaat werken, je gaat meer geld verdienen en je gaat tal van nieuwe dingen leren. Eén van de beste dingen die je kunt doen, is om je uitgaven gewoon op het oude niveau te laten.

Dit betekent dat je tijdens je werkleven net zoveel uitgeeft als tijdens je studentenleven. Aangezien je inkomsten in het werkleven een stuk hoger liggen, creëer je een flink verschil. Je houdt elke maand veel geld over, waardoor je je studieschuld nóg sneller af kunt betalen.

Belangrijk hierbij is dat je jezelf niet kwelt. Wil je eindelijk die leuke tas, die toffe schoenen of nieuwe smartphone kopen? Doe dit, maar doe het wel met mate. Ga bewust met je geld om en hou echt zoveel mogelijk je oude uitgavenpatroon aan. Als je dit enige tijd vol weet te houden, hou je simpelweg elke maand veel geld over.

Tip 3: ga slim met financiële meevallers om

9.5

eindbeoordeling
5/5
Gebruiksgemak
5/5
Functies
4/5
Prijs-kwaliteitverhouding

Krijg je vakantiegeld van je baas uitgekeerd? Krijg je een teruggave van je energieleverancier? Of krijg je een schenking van een overleden familielid? Dergelijke financiële meevallers kun je aan leuke dingen uitgeven, maar kun je ook inzetten voor het afbetalen van je studieschuld. Dat laatste is absoluut het advies.

Door slim met deze financiële meevallers om te gaan, verlaag je je studieschuld des te sneller. Des te eerder je je studieschuld afgelost hebt, des te vrijer je kunt leven. Kom dus zo snel mogelijk in actie om je studieschuld zoveel mogelijk af te lossen. Dát krijg je onder meer voor elkaar door slim met de financiële meevallers om te gaan.

Tip: kijk op dit gebied niet al te veel naar andere mensen. Het is goed mogelijk dat bijvoorbeeld een collega van het vakantiegeld lekker luxe op vakantie gaat. Mogelijk heeft je collega echter geen studieschuld of ziet hij/zij de ernst van een hoge studieschuld niet in. Laat je echter niet verleiden om zijn/haar voorbeeld te volgen Om je studieschuld zo snel mogelijk af te betalen, moet je financiële bewuste keuzes maken. Als je je studieschuld eenmaal afbetaald hebt, kun je zonder zorgen van leuke en lange vakanties genieten! Jouw tijd komt nog wel.

Tip 4: stel doelen voor jezelf op

9.5

eindbeoordeling
5/5
Gebruiksgemak
5/5
Functies
4/5
Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een studieschuld van bijvoorbeeld 10.000 euro? En heb je het doel om deze studieschuld zo snel mogelijk af te betalen? Dit doe je onder meer door heldere doelen voor jezelf op te stelen. Het advies is om hierbij meerdere doelen op te stellen:

Onze doelen

Met dank aan de subdoelen blijf je gemotiveerd. Je blijft bovendien gefocust op het zo snel mogelijk aflossen van je studieschuld. En mocht je een financiële meevaller hebben, kun je altijd nog je subdoelen aanpassen.

Belangrijk is wel dat je realistisch bent. Hou je aan het einde van elke maand bijvoorbeeld 300 euro over? Dan kun je niet van jezelf verwachten dat je elke maand 500 euro op je studieschuld aflost. Zorg ervoor dat je de doelen realistisch houdt. Daarmee vergroot je de kans alleen maar dat je de doelen daadwerkelijk gaat behalen.

Tip 5: omring je met de juiste mensen

9.5

eindbeoordeling
5/5
Gebruiksgemak
5/5
Functies
4/5
Prijs-kwaliteitverhouding

Wil je zo snel mogelijk van je studieschuld af? Dan heb je niet alleen geld nodig, maar ook de juiste mensen om je heen. We bedoelen hier niet mee dat je alleen maar sugardaddy’s om je heen gaat verzamelen. Nee, je zou mensen om je heen moeten verzamelen die je stimuleren om de studieschuld zo snel mogelijk af te lossen.

Waarom dit belangrijk is? Omdat je door hen gemotiveerd blijft om je studieschuld daadwerkelijk zo snel mogelijk af te lossen. Als je mensen om je heen hebt die het belang hier niet van inzien, ga je mogelijk zelf over het gewenste doel twijfelen. Als je je met de juiste mensen omringt, blijf je je pijlen richten op het door jou gewenste/gestelde doel.

Dat we tip nummer 5 geven, is niet zonder reden. Over het wel of niet aflossen van een studieschuld bestaan namelijk flinke discussies. Er is een kamp dat aangeeft dat je een studieschuld zo snel mogelijk af moet lossen. Er is echter ook een kamp dat aangeeft dat je je studieschuld niet versneld af zou moeten lossen.

Het laatstgenoemde kamp heeft hier meerdere redenen voor:

Onze doelen

Er zijn dus ook veel mensen die aangeven dat ze hun studieschuld zo snel mogelijk af willen lossen. Dit heeft onder meer het kopen van een huis te maken. Als je een huis gaat kopen, heb je hier uiteraard een hypotheek voor nodig. Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt in Nederland naar de studieschuld gekeken. De aanwezigheid van een studieschuld kan een lagere hypotheek tot gevolg hebben; dit kan oplopen tot een paar tienduizend euro. Ook om deze reden is het verstandig om je studieschuld zo snel mogelijk af te lossen.

Moet je je studieschuld terugbetalen?
Als je een studieschuld hebt, ben je verplicht om deze terug te betalen. Het bedrag dat je maandelijks verplicht terug moet betalen, wordt door DUO berekend. Hierbij kijkt men onder meer naar de hoogte van de studieschuld, het stelsel waar je onder valt en je inkomen.

Hoe lang je je studieschuld vervolgens af moet betalen, hangt af van het stelsel. Er bestaat een aflosfase van 15 jaar en een aflosfase van 35 jaar. In hoeveel jaar je je schuld af moet betalen, hangt af van je opleidingsniveau én het moment waarop je met de opleiding begon.

Na deze 15 of 35 jaar bestaat de kans dat je je schuld nog niet helemaal afgelost hebt. Mocht dit het geval zijn, wordt deze zogeheten restschuld kwijtgescholden door DUO. Hier krijg je bericht over van DUO.

Het is dus niet zo dat het terugbetalen van de studieschuld een vrijblijvendheid is. Het is iets dat je moet doen en waarvoor je afhankelijk bent van de huidige regels. Verdiep je dus goed in deze regels en overweeg om versneld af te lossen. Daar heb je op termijn alleen maar profijt van.

Hoe kun je zoveel mogelijk geld aflossen?
Heb je de wens om je studieschuld zo snel mogelijk af te lossen? Dan is het zaak om je leven hier min of meer op af te stemmen. Dit doe je onder meer als volgt:

Onze doelen

Je studieschuld snel afbetalen is al met al een aanrader. Houd wel goed rekening met de exacte regels en met financiële tegenvallers. Veel succes met het behalen van je doelen!

Over Auteur
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
ABOUT AUTHOR
Danny Van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.

Dit vind je misschien ook leuk

Objectief. Volledig. Leuk.

We zijn een divers en gepassioneerd team die dagelijks werken aan de meest uitgebreide reviews over verschillende onderwerpen