Een huis kopen: een gids in 9 stappen

expert_-label
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
Home  /  Een huis kopen: een gids in 9 stappen

Een huis kopen: een gids in 9 stappen

Danny van der Laan

Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.

Een huis kopen: een gids in 9 stappen

MacBook Pro 13inch - pro
5/5
The new M2 chip makes the 13‑inch MacBook Pro more capable than ever. The same compact design supports up to 20 hours of battery life1 and an active cooling system to sustain enhanced performance. Featuring a brilliant Retina display, a FaceTime HD camera, and studio‑quality mics, it’s our most portable pro laptop.

Heb je je zinnen gezet op een nieuwe woning? Wilt u uw eerste woning kopen van uw ouderlijk huis? Of wilt u verhuizen van uw huidige woning naar een andere woning? Er zijn veel stappen die u moet doorlopen om een ​​huis te kopen. In deze gids vind je de 9 stappen die je sowieso moet doorlopen. Door de stappen in deze volgorde te doorlopen, koopt u uw nieuwe droomhuis.

Een Huis Kopen: Verstandig Of Niet?

Het kopen van een huis is de meeste gevallen verstandig. Alleen als je nergens aan vast wilt zitten, is het huren van woonruimte verstandiger. Maar, als je besluit om een huis te kopen, geniet je van de nodige voordelen:

  • Zonder dat je het doorhebt, spaar je elke maand geld. Per maand betaal je niet alleen rente, maar los je ook op je hypotheek af. Dit kun je zien als sparen, aangezien aan het einde van de rit je woning volledig van jou is. Als je je woning op dat moment verkoopt, krijg je onwijs veel geld. Onwijs veel geld dat je door de jaren heen elke maand ‘gespaard’ hebt.
  • Je kunt de woning naar wens aanpassen. Als je een huis koopt, heb je alle touwtjes in eigen handen. Als je wijzigingen aan het huis door wilt voeren, heb je eigenlijk met niks of niemand rekening te houden. Dit is bij het huren van een woning anders. Voor het aanpassen van een huurwoning heb je expliciete toestemming van de huurbaas nodig.
  • Je hebt veel zekerheid. Als je een eigen koopwoning hebt, geniet je van veel zekerheden. Zo is het fijn dat je niet aan een tijdelijk contract vastzit, zoals bij een huurcontract wel het geval kan zijn. Ook is het prettig dat je weet wat je elke maand moet betalen. Dit is bij een huurcontract uiteraard ook zo, maar de huurbaas mag dit huurcontract wel aanpassen. Uiteraard altijd in zijn/haar voordeel.

Het kopen van een huis kent ook minpunten. Zo moet je zelf opdraaien voor al het onderhoud, kan je woning minder waard worden en kun je in financiële problemen terechtkomen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je gaat scheiden en afstand van het huis moet doen. De ervaring leert dat je in de meeste gevallen hier financieel niet beter van wordt.

Enfin, is het voor jou duidelijk dat je een woning wilt kopen? Volg dan direct onderstaande 9 stappen op.

Stap 1: Bepaal Je Budget

Allereerst is het zaak om je budget te bepalen. Dit kun je met een handige online rekentool doen, maar je kunt ook bij een financieel adviseur langsgaan. Een hypotheekadviseur kan, op basis van je inkomen, een exacte berekening maken van het totale hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Wil je samen met je partner een woning kopen? Zeker als jullie beide een inkomen hebben, ligt het hypotheekbedrag (een stuk) hoger. Belangrijk is wel dat jullie beide een vast contract hebben of een intentieverklaring hebben. Dat zijn punten waar een hypotheekverstrekker veel waarde aan hecht.

Hoe het maximale hypotheekbedrag precies berekend wordt? Het belangrijkste om te weten is dat tal van factoren een rol spelen. Zo heb je te maken met een eventuele studieschuld, met eventuele BKR registraties en met eventuele bijkomende inkomsten. Als je naast je fulltime baan nog ergens werkt, kun je die extra bijverdiensten vaak ook als extra loon opgeven. Dat komt het maximale hypotheekbedrag ten goede.

Tip: ga bij voorkeur bij een hypotheekadviseur langs. Je kunt ook online berekeningen maken, maar die zijn vaak minder gedetailleerd. Boven kan een hypotheekadviseur al je vragen behandelen en je op weg helpen met de aanschaf van je woning. Ook in het vervolgtraject is een goede hypotheekadviseur onmisbaar voor je.

Heb je eenmaal duidelijk in beeld wat je budget is? Dan kun je gericht op zoek gaan naar een geschikt huis. Daar lees je in onderstaande stappen meer over.

Stap 2: Zet Je Wensen Op Een Rijtje

Als je weet wat het maximale hypotheekbedrag is, is het zaak om de zoektocht in gang te zetten. Dit doe je onder meer door je wensen op een rijtje te zetten. Houd hierbij rekening met het onderstaande:

  • Locatie: in welke regio, dorp of stad wil je wonen? En ben je hierbij nogal locatie gebonden? Of vind je het geen probleem om mogelijk ergens anders te gaan wonen?
  • Oppervlakte: je moet ook goed nadenken over de oppervlakte en bijvoorbeeld de hoeveelheid slaapkamers. Met name als je een groter gezin hebt, is het wenselijk dat de woning over voldoende slaapkamers beschikt. Belangrijk is vooral dat je dit punt afstemt op de huidige situatie in je leven. En mogelijk alvast op de toekomstige situatie in je leven, ook al kun je niet in de toekomst kijken.
  • Overige punten: uiteraard is het ook zaak om over allerlei andere punten na te denken. Denk bijvoorbeeld na of je een tuin wilt, of je een garage wilt, of het huis over zonnepanelen moet beschikken, of je voorkeur naar een specifiek energielabel uitgaat en of je wel een oud huis wilt kopen.

Belangrijk is dat je veel tijd besteed aan het neerzetten van je wensen op een rijtje. Alleen als je al je wensen in beeld hebt gebracht, kun je gericht op zoek gaan naar je droomhuis.

Weet je nog niet zo goed wat nou precies je droomhuis is? Dan kan het geen kwaad om bijvoorbeeld Funda eens af te struinen. Ga op zoek naar huizen die binnen je budget passen en die je aanspreken. Noteer wat je precies aanspreekt en maak van al die notities een lijstje. Daarmee zet je op een net iets andere manier je wensen op een rijtje.

Stap 3: ga op zoek naar een geschikte woning


Vervolgens is het zaak om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Dit kun je op meerdere manieren doen:

  • Funda.nl in de gaten houden. Funda.nl is uitgegroeid tot de autoriteit in de wereld van woningen. Nagenoeg alle woningen die te koop aangeboden worden, zijn terug te vinden op Funda. Stel op deze website je filters in, zodat je nog gerichter het aanbod in de gaten kunt houden. Je kunt hierbij ook nog meldingen aanzetten, zodat je je droomhuis niet mis kan lopen.
  • Een aankoopmakelaar inschakelen. Een andere optie is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Zo’n makelaar is vaak eerder al op de hoogte van huizen die te koop komen. Zeker in een oververhitte woningmarkt is dit een belangrijk voordeel. Houd er echter wel rekening mee dat de diensten van een aankoopmakelaar niet gratis zijn.

Tip: deel in je netwerk dat je op zoek naar een woning bent. Mocht er een geschikte woning beschikbaar komen, kun je dit mogelijk op voorhand al via via horen. Het kan in ieder geval nooit kwaad om met mensen te delen dat je op zoek naar een nieuwe woning bent. Mogelijk krijg je op deze manier de gouden tip.

Stap 4: bezichtigen

Heb je een woning gevonden die volledig naar je wens is? Dan is het zaak om een bezichtiging in te plannen. Dit doe je door naar de verkopend makelaar te bellen en aan te geven dat je een bezichtiging in wilt plannen. De makelaar geeft direct aan wat de mogelijkheden zijn en maakt graag een afspraak met je. Op de afgesproken dag meld je je op het afgesproken tijdstip bij de woning. Het advies is om altijd iemand mee te nemen naar een bezichtiging; vier ogen zien immers meer dan twee ogen. Tijdens de bezichtiging is het zaak om kritisch te zijn. Stel alle vragen die je hebt aan de verkopend makelaar en verdiep je goed in de woning. Neem in ieder geval zéker de tijd voor de bezichtiging.

Stap 5: breng een bod uit

Als je de woning van je dromen gevonden hebt, is het zaak om een bod uit te brengen. Het bod dat je uit gaat brengen, moet marktconform zijn. Maar, uiteraard moet het bod wel hoog genoeg zijn. Als je de woning écht wilt hebben, moet je simpelweg meer bieden dan andere geïnteresseerden.

Uiteraard is dit heel lastig in te schatten. Je weet immers niet hoeveel biedingen er uitgebracht worden. En je weet ook niet wat de hoogte van deze biedingen is.

Mocht je een aankoopmakelaar ingeschakeld hebben, komt hij/zij op dit moment goed van pas. Een goede aankoopmakelaar kan namelijk goed inschatten met welk bod je de strijd gaat winnen. Dit biedt zeker geen garanties, maar bij deze stap geniet je echt van de voordelen van een aankoopmakelaar.

Bij het uitbrengen van een bod moet je niet alleen naar je bedrag kijken. Ga ook goed na of je met een voorbehoud van financiering een bod uit wilt brengen. Zeker als je 100% zeker weet dat het bedrag geen probleem voor je is, is dit voorbehoud niet nodig. Voor de verkoper biedt het ontbreken van zo’n voorbehoud in ieder geval veel zekerheid.

Stap 6: formaliteiten in gang zetten

Is je bod door de verkopende partij geaccepteerd? Dan is het zaak om de formaliteiten in gang te zetten. Er zijn tal van zaken die je nu moet regelen:

  • De aanvraag voor de hypotheek moet ingediend worden. Dit doet de hypotheekadviseur voor je, maar je moet op dit gebied wel belangrijke knopen doorhakken. Bij welke hypotheekverstrekker wil je de hypotheek afsluiten? Voor welke periode wil je de rente vast hebben? En welk bedrag wil je precies lenen van de hypotheekverstrekker?
  • Het huis moet getaxeerd worden. Het is ook zaak dat de woning getaxeerd moet worden. Vraag hierover advies aan de hypotheekadviseur, aangezien een goede adviseur precies weet wat het gewenste taxatiebedrag is.
  • Er kan een bouwkundige keuring uitgevoerd worden. Het advies is om altijd een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Mogelijk blijkt uit deze keuring dat het huis veel achterstallig onderhoud heeft. Je kunt dan nadenken of dit wel hét huis voor je is.

Veel van deze genoemde zaken worden door een goede hypotheekadviseur op zich genomen. Voor zo’n adviseur betaal je bijvoorbeeld 1500 of 2000 euro, maar dit levert absoluut zijn geld op. Je hebt namelijk een stuk minder omkijken naar dergelijke formaliteiten. En als je voor een goede hypotheekadviseur kiest, weet je ook dat alles tot in de puntjes geregeld wordt.

Stap 7: hypotheek definitief maken

Komen uit de bouwkundige keuring geen gekke zaken naar voren? En staat het aanbod van de hypotheekverstrekker je volledig aan? Dan is het zaak om de hypotheek definitief te maken. Dit doe je door een handtekening onder de offerte te zetten, waarna de hypotheekadviseur de rest voor je regelt.

Stap 8: koopovereenkomst ondertekenen

Ongeveer gelijktijdig met het hypotheekaanbod krijg je ook de koopovereenkomst binnen. Ga goed na of alles in deze overeenkomst klopt en onderteken de koopovereenkomst vervolgens. Na het tekenen van deze overeenkomst heb je nog drie dagen bedenktijd.

Stap 9: leveringsakte bij de notaris tekenen

Nadat je de eerste 8 stappen doorlopen hebt, is het zaak om het proces definitief af te ronden. Dit doe je door bij de notaris de leveringsakte en eventuele hypotheekakte te ondertekenen. Nadat je dit gedaan hebt, vind de oplevering plaats en krijg je de sleutels overhandigd. Wanneer dit precies wordt gedaan, is afhankelijk van de afspraken die je met de verkopende partij maakt.

Van harte gefeliciteerd! Na het tekenen van deze akte(s) ben je officieel de eigenaar van een huis. Vanaf dit moment ben je volgens de wet grootgrondbezitter, lekker bezig!

Het doorlopen van deze 9 stappen gaat niet altijd zonder slag of stoot. Je loopt tegen onvoorziene zaken aan, je krijgt mogelijk een discussie met de verkopende partij of andere zaken lopen niet helemaal lekker. Om alles zo goed mogelijk voor te bereiden, is het verstandig om de juiste specialisten in te schakelen. Zeker een goede hypotheekadviseur en aankoopmakelaar leveren je alleen maar geld op. 

Waar moet je rekening mee houden?

Het belangrijkste is dat je heel kritisch bent. Zorg ervoor dat je kritisch bij de bezichtiging bent en laat je goed adviseren over het uit te brengen bod. Mocht je het gehele aankoopproces lastig of spannend vinden, biedt een goede hypotheekadviseur absoluut uitkomst! Een goede hypotheekadviseur is vergelijkbaar met Spiderman; het is de redder in nood op het juiste moment.

Hoe hebben we getest?

Bij Sum.nl hebben we een unieke testmethode ontwikkeld, waardoor je vol vertrouwen een aankoopbeslissing kunt maken

6

uur onderzoek gedaan

4

online shops compared

17

online shops compared

11

exercises checked

Over Auteur
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
Over Auteur
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.

Dit vind je misschien ook leuk

Objectief. Volledig. Leuk.

We zijn een divers en gepassioneerd team die dagelijks werken aan de meest uitgebreide reviews over verschillende onderwerpen