Beste budgettering apps

expert_-label
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
Home  /  Beste budgettering apps

Beste budgettering apps

Danny van der Laan

Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.

Budgetteren is een proces waarmee je je inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. Het doel is om het gewenste inzicht te krijgen en om de inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen. Als er elke maand meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt, is er uiteraard iets niet goed. Dít krijg je inzichtelijk door te budgetteren.

Budgetteren is tegenwoordig op meerdere manieren mogelijk. Je kunt met pen en papier al je uitgaven bijhouden, terwijl je ook gebruik kunt maken van een Excel bestand. In zo’n bestand zet je alle uitgaven en inkomsten naast elkaar, waarna het programma direct uitrekent wat je aan het einde van de maand hebt overgehouden. Of wat je tekortkomt.

Feit is dat je tegenwoordig ook van een budgettering app gebruik kunt maken. Met een budgettering app budgeteer je volledig naar de maatstaven van de huidige maatschappij; alles moet en zal tegenwoordig immers digitaal gaan.

Wil je zelf ook gebruik maken van een budgettering app? Dan doe je er verstandig aan om voor één van de beste budgettering apps te kiezen. Lang niet alle apps zijn namelijk even goed, zoals eigenlijk voor alle soorten apps geldt. Je hebt bijvoorbeeld hele goede dating apps en je hebt minder goede dating apps.

Graag laten wij je hieronder kennismaken met de vijf beste budgettering apps. Ook vertellen we je in dit artikel meer over het toepassen van een app. We bespreken bijvoorbeeld hoe zo’n app werkt en op wat überhaupt het belang van een budgettering app is.

Waarom een budgettering app gebruiken?

Heb je enig idee hoeveel geld je maandelijks onder aan de streep overhoudt? Als we deze vraag aan veel mensen/huishoudens zouden stellen, zouden de antwoorden je oprecht doen verrassen. Heel veel mensen hebben namelijk geen enkel idee wat ze aan het einde van de maand overhouden. Ze hebben dus ook geen idee hoeveel geld ze uitgeven, hoeveel ze eventueel kunnen sparen en waar ze eigenlijk mee bezig zijn.

Alleen al om deze reden is het aan te raden om een budgettering app te gebruiken. Je krijgt meer inzicht in je financiële status, waardoor je gericht kunt handelen. Merk je bijvoorbeeld op dat er veel te veel geld uitgaat? Dan is het zaak om zoveel mogelijk geld te besparen. Maar, als je niet eens weet dat je heel veel geld uitgeeft, is er ook geen noodzaak om te besparen. Die noodzaak ‘creëer’ je vanzelf met een goede budgettering app.

Daarnaast is het zo dat een budgettering app heel fijn werkt. In deze app zie je precies wat je uitgeeft, hoeveel geld er binnenkomt en wat het eindsaldo is. Bovendien beschikken de meeste goede budgettering apps ook nog over handige extra’s. Met deze handige extra’s krijg je nog meer inzicht. Of kun je gericht handelen om onder aan de streep meer geld over te houden. Want, dat is uiteindelijk toch het doel als je met een budgettering app aan de slag gaat.

Er is nog een reden om van een budgettering app gebruik te maken: de huidige financiële status. Toen corona in 2022 zijn intrede deed, wist niemand wat er ging gebeuren. De banken/overheden besloten om heel veel geld bij te drukken, waardoor een economische puinhoop voorkomen werd. Maar, daar lijken we nu alsnog in te belanden.

Alles in het leven is of wordt verschrikkelijk duur. Kijk maar eens naar de inhoud van een winkelmandje bij de supermarkt; je betaalt hier tegenwoordig een klein vermogen voor. Maak je je hier ook zorgen over? En twijfel je bijvoorbeeld of de blijvende stijgingen op termijn voor een probleem bij je gaan zorgen? Dan is het zaak om nú alvast in actie te komen. En dat doe je op de beste manier door gebruik van een budgettering app te maken.

De vijf beste budgettering apps

Wil je meer inzicht in je financiën krijgen? Dan is het zeer zeker aan te raden om van een budgettering app gebruik te maken. Maar, het is wel zaak dat je voor één van de betere varianten kiest. Wij hebben namelijk opgemerkt dat veel budgettering apps niet aan de wensen voldoen.

Veel budgettering apps hebben wij, speciaal voor jou, alvast uitgeprobeerd. Aan de hand daarvan hebben wij de vijf beste varianten aan kunnen wijzen. Over die vijf varianten lees je hieronder meer.

1. Grip

De app Grip is een initiatief van de ABN Amro. Deze app had door dat veel mensen moeite hebben met begroten, waarna zij besloten om een simpele app te ontwikkelen. Een simpele app waarmee je grip op je financiën kunt krijgen.

Het fijne van Grip is dat je deze app aan je bankrekening kunt koppelen. Alle transacties worden vanaf je bank naar Grip doorgezet, waardoor deze app je volledig inzicht in je financiën kan/gaat geven.

Belangrijk voordeel van Grip is dat deze app onwijs overzichtelijk is. in één oogopslag zie je wat je uitgaven zijn, hoeveel geld je overhoudt en waar het grootste gedeelte van je geld naar toe gaat.

Binnen de app kun je gebruik maken van allerlei categorieën. Elke transactie kun je aan een categorie koppelen, waardoor je nog meer inzicht krijgt. Het is hierbij ook nog mogelijk om een bepaald budget per categorie in te stellen. Als je bijna tegen dit bedrag aan zit, krijg je van de app een seintje. Dankzij deze melding voorkom je dat je boven het gestelde budget uitkomt.

Het is wel zo dat deze app alléén in combinatie met je bankrekening werkt. Als je ook nog op één of andere manier contant geld ontvangt, kun je dit geld helaas niet in deze app verwerken. Wat dan wel weer ideaal is, is dat deze app met alle banken werkt. Het is niet zo dat ABN Amro deze app alleen heeft laten werken in combinatie met een bankrekening van de ABN Amro. Nee, ook als je klant bij Rabobank, ING of een andere bank bent, kun je gebruik maken van deze budgettering app. De beste budgettering app wat ons betreft.

2. Dyme

Om het gewenste inzicht in je financiën te krijgen, kun je ook gebruik maken van Dyme. Met deze app ben je in staat om meer inzicht te krijgen, maar ook om direct besparingen door te voeren.

Deze app werkt namelijk op een unieke manier. Deze app koppel je aan je bankrekening, waarna alle transacties in Dyme opgenomen worden. De app is vervolgens in staat om te herkennen op welke diensten je een abonnement hebt. En welke verzekeringen je hebt lopen.

Met de app is het vervolgens mogelijk op een abonnement op te zeeggen. De drempel om een abonnement op te zeggen, wordt hiermee flink verlaagd. Tevens is het zo dat je met deze app kunt onderhandelen. Via Dyme is het bijvoorbeeld mogelijk om met je energieleverancier te onderhandelen over een lagere prijs.

Met Dyme geniet je dus van twee belangrijke voordelen:

  • Je krijgt meer inzicht in je financiën. De app houdt al je uitgaven en inkomsten bij, waarna dit allemaal in een overzicht verwerkt wordt.
  • Met de app kun je besparen op abonnementen en verzekeringen. Dit doe je door direct een abonnement op te zeggen. Of dit doe je door de app te laten onderhandelen met bijvoorbeeld een leverancier.

3. Spendo

Heb je een iPhone? Dan kun je ook zeker eens naar de app Spendo kijken. Deze app is alleen geschikt voor iOS en werkt anders dan bovenstaande apps. Het is namelijk níet mogelijk om Spendo aan je bankrekening te koppelen.

Doordat je deze koppeling niet kunt maken, moet je al je uitgaven zelf invullen. Dit heeft één belangrijk voordeel: je wordt geconfronteerd met al het geld dat je uitgeeft. Met name als je aan onzinnige dingen geld uitgeeft, is het wellicht vervelend om alle uitgaven in te vullen. Dit zorgt er direct voor dat je kritischer naar je uitgavenpatroon gaat kijken.

Deze werking heeft echter ook een nadeel; je moet wel gedisciplineerd zijn om alle uitgaven in de app in te vullen. Doe je dit niet? Dan krijg je géén reëel en volledig beeld van je financiën.

Het fijne is dat je binnen Spendo met meerdere categorieën kunt werken. Per categorie kun je een maximum budget per maand instellen, waarna Spendo dit maximale budget aanhoudt. Mocht je dit budget bijna overschrijden, krijg je hier een melding van.

Ten opzichte van Grip brengt Spendo nog een uniek voordeel met zich mee; bij Spendo is het wél mogelijk om zelf categorieën toe te voegen. Bij Grip is dat niet mogelijk, maar Grip biedt daarentegen wel een koppeling met je bankrekening aan. Houd er in ieder geval ook rekening mee dat deze app níet voor Android gebruikers geschikt is.

4. Buddy

Wil je samen met je partner, huisgenoot of ander gezinslid alle uitgaven bijhouden? Dan is Buddy de beste budgettering app voor je. Met deze app krijg je meer inzicht in je eigen financiën, terwijl je de app ook nog kunt linken aan bijvoorbeeld je partner of huisgenoot.

Binnen de app is het mogelijk om gebruik te maken van meerdere categorieën. Bij deze categorieën kun je vervolgens een maximum budget instellen, waarna je vanzelf een seintje krijgt als je het budget bijna overschrijdt. En dit geldt dus ook als je partner dit budget bijna overschrijdt.

Het fijne van Buddy is dat je deze app gratis kunt gebruiken. Iets minder fijn is dat deze app alleen geschikt is voor iOS gebruikers. Als je een Android smartphone hebt, kun je beter voor Grip of Dyme kiezen. In het huidige aanbod van budgettering apps is Buddy in ieder geval een unieke app!

5. Monefy

Tot slot zijn we enthousiast over de Monefy app. Met deze app krijg je snel het gewenste inzicht, terwijl de app ook nog eens volledig gratis is. Als klap op de vuurpijl is deze app ook nog geschikt voor Android gebruikers.

Bij deze app spreekt vooral de overzichtelijkheid ons aan. In de app zie je middels taartdiagrammen in één oogopslag waar je geld naar toe gaat. Dankzij zo’n diagram zie je niet alleen de exacte bedragen, maar ook de verhouding. Je ziet hierdoor direct dat je mogelijk veel te veel geld aan Starbucks koffie uitgeeft. Of aan andere zaken waar je makkelijk op kunt besparen.

Binnen deze budgettering app is het ook mogelijk om een maximaal budget per maand in te stellen. Zodra je bijna boven dit budget uitkomt, krijg je van de app een melding. Dankzij deze meldingen hou je de hand nog beter op de knip.

Wat is voor jóu de beste budgettering app?
Heb je voor jezelf de keuze gemaakt dat je van een budgettering app gebruik wilt maken? Verstandig. Zoals je in dit artikel hebt gelezen, biedt zo’n app talloze voordelen. Ook heb je alvast met de 5 beste budgettering apps gebruik kunnen maken, maar wat is nou de beste budgettering app voor jou? Om het antwoord op die vraag te vinden, moet je op meerdere aspecten letten:

  • Koppeling of niet. Je moet bepalen of je wel of geen koppeling met je bankrekening wilt maken. Dit biedt veel gemak, maar kent uiteraard ook zijn nadelen. Als je alle uitgaven handmatig in moet vullen, word je echt met je uitgaven geconfronteerd.
  • Soort smartphone. Ook moet je goed naar het soort smartphone kijken. Als je een iPhone hebt, kun je van alle hierboven besproken apps gebruik maken. Mocht je een Android smartphone hebben, kun je alleen tussen Grip, Dyme en Monefy kiezen.
  • Functies. Ga per budgettering app goed na wat de mogelijkheden en functies zijn. De beste budgettering apps bieden de meeste functies aan, maar heb je wel behoefte aan een flinke hoeveelheid functies? Dat is een vraag waar je voor jezelf een antwoord op moet zien te vinden.
  • Prijskaartje. De meeste budgettering apps zijn gratis, maar dit geldt niet voor alle apps. Ook moet je goed kijken naar eventuele in-app aankopen. Dit zijn aankopen die je kunt doen, zodat je van nóg meer functies gebruik kunt maken.
  • Algehele look and feel. Bij een budgettering app moet je goed naar de algehele look and feel kijken. Vind je de app bijvoorbeeld prettig werken? Vind je de app overzichtelijk?
Over Auteur
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
ABOUT AUTHOR
Door
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.

Dit vind je misschien ook leuk

Objectief. Volledig. Leuk.

We zijn een divers en gepassioneerd team die dagelijks werken aan de meest uitgebreide reviews over verschillende onderwerpen