Beste Betaalrekeningen

expert_-label
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
Home  /  Beste Betaalrekeningen

Beste Betaalrekeningen

Danny van der Laan

Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.

Wat zijn de beste banken?

De Consumentenbond heeft een onderzoek gehouden onder ruim 12.000 consumenten. Aan deze consumenten is gevraagd bij welke bank ze zitten, wat hun mening over de bank en is welk cijfer ze aan de bank geven. Het gaat hierbij niet alleen om één totaalcijfer, maar ook om bijvoorbeeld cijfers voor internetbankieren en de kosten.

Uiteindelijk is hier onderstaande top 8 uit komen rollen:

  1. RegioBank. Met een gemiddelde score van een 9,7 scoort RegioBank verreweg het beste. Deze bank wordt goed beoordeeld op het gebied van service en internet bankieren. Voor de kosten scoort deze bank een 8; dit is van alle banken de hoogste gemiddelde score voor de kosten.
  2. ASN Bank. ASN Bank is een goede nummer 2 met een gemiddelde score van een 9,1. Deze bank scoort minder op het gebied van kosten, maar een score van een 7,5 is alsnog bovengemiddeld. Op alle vlakken scoort ASN Bank in ieder geval iets minder dan de RegioBank.
  3. Knab. De digitale bank Knab scoort een gemiddelde score van een 8,9. Deze bank heeft haar zaakjes op het gebied van internet- en mobiel bankieren perfect op orde. Ook op het gebied van service en kosten scoort Knab bovengemiddeld goed.
  4. Triodos Bank. De Triodos Bank is mogelijk één van de minst bekende namen, maar scoort wel een gemiddelde score van een 8,8. Deze bank scoort wel opvallend laag op het gebied van kosten; een 6,8 slechts.
  5. SNS. Met een gemiddelde score van een 8,2 scoort SNS prima in deze test van de Consumentenbond. Bij deze bank vallen wel de kosten in negatieve zin op. De service en de mogelijkheden van online bankieren zijn wel dik in orde.
  6. Rabobank. De grootste bank van ons land scoort een gemiddelde score van slechts een 7,3. Bij de Rabobank worden met name de kosten slecht beoordeeld. Met een gemiddelde score van 6,2 heeft Rabobank op dit gebied een flinke achterstand ten opzichte van de RegioBank (gemiddelde score van een 8 op het gebeid van kosten).
  7. ING. Ook de ING is een gigantische bank, maar scoort een gemiddelde score van slechts een 7. Bij de ING valt ook direct op dat de kosten erg slecht beoordeeld worden. Met een gemiddelde score van een 6 is dit zelfs nog slechter dan bij de Rabobank het geval is.
  8. ABN Amro. Deze top 8 wordt afgesloten door nog een grote bank; de ABN Amro. Deze bank scoort een gemiddelde score van slechts een 6,7. Ook dit heeft hoofdzakelijk te maken met de kosten; deze bank scoort slechts een 5,9 op het gebied van de kosten.

Wat deze top 8 laat zien? Dat je niet lukraak voor één van de grotere banken moet kiezen. De drie grootste banken van ons land staan op respectievelijk plek 6, 7 en 8 in deze top 8. Erg opvallend, terwijl kleinere banken het veel beter doen.

wat zijn de beste betaalrekeningen?

Bovenstaand onderzoek van de Consumentenbond maakt een hoop duidelijk. Zo is het verstandig om zeker naar de kleinere banken in ons land te kijken. Ook is het verstandig om echt een goede vergelijking te treffen. De gemiddelde scores lopen immers behoorlijk uiteen.

Het onderzoek van de Consumentenbond zegt veel over de banken zelf, maar niks over de betaalrekeningen. Wij hebben daarom uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste bankrekeningen van dit moment. Daarover kunnen we het volgende concluderen:

  • Het is niet mogelijk om een top 5, top 8 of top 10 te maken. Dit heeft puur te maken met het feit dat geen enkele bankrekening hetzelfde is. Elke bank biedt verschillende soorten rekeningen met verschillende voorwaarden en kenmerken aan. Het is hierdoor niet mogelijk om een eerlijke vergelijking te maken.
  • Je kunt uit heel veel betaalrekeningen kiezen. Op dit moment kun je in ons land uit heel veel betaalrekeningen kiezen. Dit komt onder meer doordat je uit bovenstaande banken plus nog andere banken kunt kiezen. Het totale aanbod van banken en betaalrekeningen is hierdoor erg divers. Per bank vind je bovendien meerdere soorten betaalrekeningen terug.

Wil je graag een nieuwe betaalrekening afsluiten? Dan is ons advies om een goede vergelijking te maken. Met het maken van deze vergelijking helpen wij je nog een flink handje. Dat doen we door hieronder de beste tips aan je voor te schotelen.

Tip 1: bepaal waar je naar op zoek bent

Als je de beste betaalrekening af wilt sluiten, moet je bepalen waar je naar op zoek bent. Wil je vooral een zo’n goedkoop mogelijke betaalrekening afsluiten? Wil je makkelijk kunnen internetbankieren? Of wil je de bankrekening mogelijk openen omdat je een hypotheek bij een bank af gaat sluiten? Door deze twee diensten met elkaar te combineren, krijg je veelal een extra korting op je hypotheek.

Tip 2: kijk heel goed naar de kosten

Bij het onderzoek van de Consumentenbond is onder meer naar het kostenplaatje gevraagd. Dat is niet zonder reden; de kosten lopen bij de verschillende banken behoorlijk uiteen. Voor sommige rekeningen betaal je bij sommige banken tot wel 100 euro aan kosten per jaar.

Daarbij is het goed om te weten dat de kosten uit meerdere aparte kostenposten bestaan. Zo heb je de kosten voor de betaalrekening zelf, maar mogelijk ook nog kosten per transactie. Dat laatste is bijvoorbeeld bij een zakelijke rekening het geval. Bij een zakelijke rekening betaal je een betaald bedrag per transactie.

Ook kunnen kosten betrekking hebben op rente. Op het moment dat je rood staat, moet je hier mogelijk rente over betalen. Tevens heb je mogelijk met kosten te maken voor een tweede betaalpas of het aanvragen van een creditcard. En verblijf je regelmatig buiten de Europese Unie? Dan moet je ook goed kijken naar de kosten voor het betalen en/of geld opnemen.

Al met al is het heel belangrijk om goed naar de kosten te kijken. Ons advies is om je pijlen echter niet alleen op de kosten te richten. Het klopt dat dit een belangrijk criteria is, maar er bestaan nog veel meer belangrijke criteria. Je moet vooral naar het totaalplaatje kijken in plaats van alleen naar de kosten.

Bijkomende tip: kijk ook goed naar de kosten voor het openen van een spaarrekening. Bij sommige banken is dit volledig gratis, terwijl je hier bij andere banken voor moet betalen. Ook moet je goed checken wat de rent is op het spaargeld. Bij sommige banken ontvang je géén rente, terwijl dit bij andere banken een klein percentage is. Ben je zzp’er en wil je een goedkope zakelijke rekening? Bekijk dan de gids; Goedkoopste Zakelijke Rekening van Boekhouder.nl 

Tip 3: kijk naar het soort rekening

Als je een nieuwe bankrekening wilt openen, heb je uit heel veel soorten rekeningen de keuze. Zo kun je kiezen voor een speciale studentenrekening, voor een kinderrekening of voor een online rekening. Bij zo’n online bankrekening ben je bijvoorbeeld van alleen online service verzekerd.

Feit is dat je nu uit heel veel bankrekeningen kunt kiezen. Zet de verschillende rekeningen daarom goed op een rijtje en bepaal waar je voorkeuren naar uit gaat. Zoals eerder al gesteld, is het heel belangrijk om vooraf je wensen op een rijtje te zetten.

Tip 4: kijk goed naar het mobiel- en internetbankieren

De kans is heel groot dat je op dit moment bijvoorbeeld via je smartphone of tablet bankiert. Mocht dit inderdaad het geval zijn, is dit een belangrijk aandachtspunt bij het openen van een nieuwe rekening. Ga in ieder geval goed na op welke manier je kunt internetbankieren bij een bank. Over het algemeen hebben de meeste banken dit wel op orde.

Tip vanuit onze kant: kijk heel goed naar de mobiele app van een bank. De ervaring leert dat veel van deze apps helemaal niet functioneren of niet naar wens. Zo hebben veel mensen moeite om bijvoorbeeld hun rekening aan de app te koppelen.

Belangrijk is ook om naar de functies en mogelijkheden te kijken. Bij internetbankieren kun je bij sommige banken afschriften tot wel 10 jaar terug zien. Ook is het bij sommige banken mogelijk om met bijvoorbeeld een digitaal huishoudboekje aan de slag te gaan. Of om inzicht te krijgen in je uitgaven per categorie.

Tip 5: kijk goed naar de service

Het openen van een nieuwe betaalrekening gaat niet altijd vlekkeloos. Ook als de bankrekening eenmaal geopend is, loopt het niet bij elke bank op rolletjes. Doe daarom op voorhand goed onderzoek naar de service van een bank. Dit doe je wat ons betreft op de volgende manieren:

  • Bestudeer het onderzoek van de Consumentenbond. Bij het onderzoek van de Consumentenbond, dat we al aangehaald hebben, is gevraagd naar de ervaring met de service per bank. De bevindingen waren vooral dat de service per bank behoorlijk uiteenloopt.
  • Check de ervaringen van andere klanten. Veel mensen vinden het prettig om hun mening op het internet te delen. Dat is voor jou ideaal, aangezien je met die meningen een duidelijke indruk van de bank krijgt. En van de service die verleend wordt. Check dus zéker de ervaringen en meningen van andere klanten.

Tip 6: kijk naar het beleid van de bank

Een ander belangrijk aandachtspunt is het beleid van de bank. Lang niet alle banken voeren namelijk hetzelfde beleid of hechten waarde aan dezelfde facetten. Sommige banken richten zich bijvoorbeeld heel erg op duurzaamheid, terwijl dit bij andere banken niet het geval is. Bovendien zijn er in het verleden meerdere banken negatief in het nieuws gekomen, puur ten gevolge van het beleid van de bank.

Het advies is daarom om even goed onderzoek nar de bank te doen. Waar staat de bank precies voor? Waar wil de bank op termijn naar toe? En wat zijn de doelen van de bank op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en cybercrime?

Tip 7: let op je onderbuikgevoel

Het uitkiezen van een nieuwe bank is niet gemakkelijk. Je moet op veel punten letten, banken zijn niet allemaal even transparant en het is geen alledaagse beslissingen die je moet nemen. Mede daarom is het belangrijk om naar je onderbuikgevoel te luisteren. Je onderbuikgevoel liegt namelijk nooit.

Heb je bij een bepaalde bank een heel goed gevoel? Dan is dat gevoel veelzeggend. En heb je bij een andere bank een minder goed gevoel? Dan is het goed om te beseffen dat dit niet gevoel niet zomaar ontstaat. Dit is het gevolg van bijvoorbeeld dingen die je hebt gelezen of hebt ervaren.

Overstappen naar een andere bank: hoe doe je dat?

Ben je alles behalve tevreden met je huidige bank? Door bovenstaande tips op te volgen, vind je de beste bank en bankrekening. Om vervolgens van de nieuwe bankrekening gebruik te kunnen maken, moet je mogelijk je huidige bankrekening opzeggen. Het advies is om gebruik te maken van de overstapservice van je nieuwe bank. Met dank aan die service heb je zelf een stuk minder omkijken naar de overstap. Bijkomende tip: houd rekening met automatische incasso’s en dergelijke. Die incasso’s moet je omzetten naar je nieuwe bankrekeningnummer.

Hoe hebben we getest?

Bij Sum.nl hebben we een unieke testmethode ontwikkeld, waardoor je vol vertrouwen een aankoopbeslissing kunt maken

6

uur onderzoek gedaan

4

producten vergeleken

17

aanbieders vergeleken

11

reviews geanalyseerd
Over Auteur
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.
Over Auteur
Danny van der Laan
Danny, gevestigd in Amsterdam, maakt deel uit van het team dat ervoor moet zorgen dat alle inhoud op onze site correct is.

Dit vind je misschien ook leuk

Objectief. Volledig. Leuk.

We zijn een divers en gepassioneerd team die dagelijks werken aan de meest uitgebreide reviews over verschillende onderwerpen