Brand-Left
post_thumb blur

Autoverzekering vergelijken in 2023. Waar start je?

Brand-Botom
expert_-label
Danny van der Laan
Gecontroleerd door Sum.nl expert
Laatste update :
Delen:
 • whatsapp
 • facebook
 • slack
 • twitter
 • instagram
Sommige producten die hier worden weergegeven, zijn afkomstig van onze partners die ons compenseren. Dit heeft echter geen invloed op onze reviews en boordelingen. Sum.nl experts zijn onfhankelijke experts die niet worden vergoed door onze partners.

Gebruik de Sum vergelijk tool om goedkope autoverzekeringen te vinden van o.a. Centraal Beheer, Inshared, Ohra, Fbto en tientallen andere verzekeraars.

💰Bereken snel jouw premie🚗 Het is verstandig om meerdere premies voor een autoverzekering te vergelijken voordat je een keuze maakt. Traditionele verzekeringsmaatschappijen bieden vaak gratis offertes, maar het kan inefficiënt zijn om alleen te vertrouwen op één optie.

Een alternatief is om gebruik te maken van een service zoals Sum, waarbij je met behulp van basisinformatie binnen enkele minuten premies van verschillende verzekeringsmaatschappijen kunt vergelijken. Zo kun je een gepersonaliseerde verzekering vinden met dekking en tarieven die bij je passen.

Als je op zoek bent naar een nieuwe autoverzekering, kan het volgende stappenplan je helpen om de juiste dekking te vinden."

Elke autobezitter is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Wat voor jou de beste autoverzekering is, hangt van talloze factoren af. Zo bestaan er meerdere dekkingen. Elke dekking is daarbij voor een specifieke situatie geschikt.

Je autoverzekering vergelijken zou je eigenlijk elk jaar moeten doen. Door goed naar je autoverzekering te kijken, kun je een hoop geld besparen. Ook ben je door autoverzekering vergelijken in staat om de verzekering op je huidige situatie af te stemmen. 

Maar, wat is dan de beste autoverzekering? Wat is een interessante goedkope autoverzekering? En waar moet je opletten bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel. Na het lezen van dit artikel is je auto verzekeren een koud kunstje.

Verschillende dekkingen

Het is allereerst goed om te weten dat je uit meerdere dekkingen kunt kiezen:

WABeperkt cascoAllrisk
Schade aan anderenXXX
Diefstal en inbraakXX
RuitschadeXX
Storm- en brandschadeXX
Schade door eigen toedoenX
VandalismeX

De WA autoverzekering is hoe dan ook verplicht. Als je met je auto van de openbare weg gebruikmaakt, heb je deze verzekering nodig. Die verzekering is echter nogal beperkt. Mocht je je auto iets ruimer willen verzekeren, dan zijn de ‘beperkt casco’ en ‘WA volledig casco’ interessante dekkingen.

Het blijft niet alleen bij deze dekkingen. Je kunt namelijk ook nog voor aanvullende autoverzekeringen kiezen. Verderop in dit artikel komen we ook op die verzekeringen nog terug.

Your Attractive Heading

Heb je een oude auto? Of is je auto op dit moment weinig meer waard? Dan is het aan te raden om voor een WA autoverzekering te kiezen. Deze verzekering is goedkoop en sluit daarmee goed op je auto aan.

Om tot de beste autoverzekering WA te komen, hebben we naar twee zaken gekeken:

 • Prijs. Je wilt uiteraard voor een goedkope autoverzekering gaan.
 • Voorwaarden. Het is ook wenselijk dat de goedkope autoverzekering de juiste voorwaarden hanteert.

Aan de hand van deze criteria zijn we bij onderstaande 5 autoverzekeringen WA uitgekomen.

Let op: de onderstaande premies zijn allemaal op dezelfde situatie gebaseerd. Het gaat hierbij om een 65 jaar oude man die een Toyota Yaris wil verzekeren. Hij woont in Leeuwarden en hij heeft inmiddels 15 schadevrije jaren opgebouwd.

Ben je jonger, woon je ergens anders of heb je minder schadevrije jaren? Dan valt de premie logischerwijs hoger uit. Mede hierom is autoverzekeringen vergelijken zo belangrijk

1
Centraal Beheer

Wil je per se voor de goedkoopste autoverzekering gaan? Dan zit je bij Centraal Beheer goed. Voor de WA autoverzekering betaal je bij Centraal Beheer slechts 11,58 euro per maand.

De voorwaarden bij Centraal Beheer zijn ook prima te noemen. Maar, bij een WA autoverzekering is dat eigenlijk minder van belang. Het is vooral van belang dat je je autoverzekering bij een betrouwbare partij afsluit. We kunnen stellen dat Centraal Beheer dit absoluut is.

 • Betrouwbare partij
 • Erg interessant geprijsd
 • Interessante korting voor een 2e auto
 • Tot maar liefst 75% no claim korting
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
2
A.S.R.

Kijk je bij een WA verzekering puur naar de voorwaarden? Dan kom je al snel bij A.S.R. uit. Deze verzekeringsmaatschappij biedt enkele opvallende zaken bij een WA autoverzekering:

 -     Ruime acceptatie. In eigenlijk alle gevallen wil A.S.R. jouw auto verzekeren. Andere verzekeringsmaatschappijen kunnen op dit gebied een stuk kritischer zijn.

-     Prima hulpverlening. Bij A.S.R. hanteert men een prima hulpverlening. Van deze hulpverlening geniet je in eigen land, maar ook in het buitenland. Mocht je onverhoopt hulp nodig hebben, kun je dus altijd op deze verzekeringsmaatschappij rekenen.

 Wel ligt de premie bij A.S.R. iets hoger. Je kunt voor een WA autoverzekering uitgaan van een premie van 18,44 euro per maand.

 • Uitgebreide hulpverlening
 • No blame, no claim regeling
 • Aan te vullen met aanvullende autoverzekeringen
 • Duurzame verzekering
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
3
InShared

Ook bij InShared kun je een interessante WA verzekering afsluiten. Deze verzekeringsmaatschappij scoort hoge punten op het gebied ‘voorwaarden’, maar óók op het gebied ‘prijs’. Zo geniet je bij InShared eveneens van de hierboven besproken punten.

De acceptatie is subliem te noemen. Als je je auto bij InShared voor een WA autoverzekering aanmeldt, word je eigenlijk direct geaccepteerd. Nadien geniet je van een prima hulpverlening. In zowel het binnen- als het buitenland. Verder geniet je bij InShared van een interessante bonusmalusregeling. Je premie valt hiermee door de jaren heen steeds lager uit.

Zoals gesteld; de premie per maand is ook interessant. Je kunt bij InShared uitgaan van een premie van 16,79 euro per maand.

 • Interessante premie
 • Prima hulpverlening in binnen- en buitenland
 • Interessante bonusmalusregeling
 • Gratis vervangend vervoer
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
4
OHRA

Wil je de beste WA autoverzekering vergelijken? Dan is het aan te raden om ook eens naar OHRA te kijken. Deze maatschappij biedt een interessante WA verzekering voor je auto aan. De voorwaarden zijn prima, evenals de premie per maand.

Bijkomend voordeel is dat OHRA een grote speler is. Je bent hierdoor van de gewenste betrouwbaarheid verzekerd. Je geniet bovendien van enkele handige extra’s, waaronder de OHRA app. Met deze app kun je bijvoorbeeld makkelijk een schade indienen.

De premie per maand ligt op 17,58 euro per maand. Het is hiermee niet de goedkoopste WA autoverzekering, maar het is wel één van de beste autoverzekeringen voor oudere auto’s.

 • Dag en nacht hulp bij schade
 • Fijne OHRA app
 • No-claimkorting tot wel 82%
 • Betrouwbare partij
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
Voor wie is een WA autoverzekering geschikt?

Ten eerste: een WA verzekering is voor elke auto verplicht. Je bent verplicht deze verzekering af te sluiten, maar je kunt ‘m ook ‘opwaarderen’.

Ten tweede: een WA verzekering is met name voor oudere auto’s geschikt. Heb je een auto die 10 jaar, 12 jaar, 15 jaar of 20 jaar oud is? Dan is de WA verzekering de beste autoverzekering voor je.

Ten derde: bijkomend voordeel van een WA verzekering is de voordelige premie. Dit gaat uiteraard hand in hand met de beperkte WA dekking. Verdiep je goed in de WA dekking en kies tussen één van bovenstaande 5 verzekeringen.

Beste autoverzekering WA beperkt casco: onze top 5

Een beperkt casco autoverzekering is uitgebreider dan de normale WA dekking. Bij een beperkt casco verzekering ben je ook verzekerd tegen diefstal, inbraak, ruitschade en storm- en brandschade.

Het gevolg hiervan is evident: voor de WA beperkt casco autoverzekeringen betaal je meer geld. Je geniet echter ook van een uitgebreide dekking. Mede daardoor is het in bepaalde situaties aan te raden om voor een WA beperkt autoverzekering te kiezen.

Maar, wat is nou de beste beperkt casco autoverzekering? Feit is dat je uit verschillende autoverzekeringen van maatschappijen kunt kiezen. Wij zijn in ieder geval uitgekomen op onderstaande top 5.

1
ABN Amro

De beste WA beperkt casco verzekering is van ABN Amro. Deze maatschappij scoort op zowel voorwaarden als op prijs de hoogste score. Bij de voorwaarden vallen enkele zaken direct op.

Zo geniet je bij ABN Amro van een ruime nieuwwaarderegeling. Mocht je auto ernstig beschadigd raken, dan krijg je in veel gevallen de nieuwwaarde terug. Ook biedt ABN Amro een ruime dekking voor cascoschade aan.

De prijsstelling van de verzekering van ABN is ook subliem te noemen. Wat je precies voor deze verzekering moet betalen, hangt uiteraard van je situatie af. De ervaring leert echter dat ABN Amro de goedkoopste autoverzekering WA beperkt casco aanbiedt.

 • Ruime nieuwwaarderegeling
 • Ruime dekking voor cascoschade
 • Goedkoopste premie per maand
 • Prima voorwaarden & betrouwbare partij
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
2
HEMA

Puur naar de voorwaarden kijkende valt ook HEMA op. Dit is wellicht niet de eerste autoverzekering waar je aan denkt, maar toch is dit een interessante partij. Net zoals ABN Amro hanteert HEMA namelijk interessante voorwaarden.

Bij HEMA ben je bijvoorbeeld van een geweldige hulpverlening verzekerd. Dit is het geval in binnenland, maar ook in het buitenland. Mocht je vaak met je auto naar het buitenland gaan, dan is dit uiteraard ideaal.

Ook op het gebied van ruitschade scoort HEMA goed. Wel is het goed om te weten dat HEMA iets duurder is dan ABN Amro.

 • Prima hulpverlening in binnen- en buitenland
 • Tot maar liefst 15% stapelkorting
 • Tot 3 jaar aankoopwaarde vergoed
 • Prima geprijsd
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
3
ANWB

Ben je op dit moment al lid bij de ANWB? Dan is het interessant om naar de WA beperkt casco verzekering van ANWB te kijken. Als je al lid bij de ANWB bent, geniet je namelijk van extra voordelen bij deze autoverzekering. 

Zo geniet je bij ANWB van een scherpe premie per maand. Het is zelfs de op één na goedkoopste aanbieder van beperkt casco autoverzekeringen in ons land. Daarnaast zijn de voorwaarden bij ANWB prima.

Bij ANWB kun je gebruikmaken van de Veilig Rijden app. Des te veiliger rijdt, des te hoger de korting op de autoverzekering uitvalt. Daarnaast geeft deze app je tips over je rijstijl.

 • Extra korting voor ANWB leden
 • Veilig rijden APP
 • Geweldige hulpverlening
 • Feedback op je rijstijl
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
4
SNS

Bij SNS ben je ook aan het juiste adres voor een beperkt casco verzekering. Dit is onder meer te danken aan de samenwerkingsverbanden. SNS werkt met onder meer Schadegarant en Glasgarant samen. Als er iets met je auto is, kun je direct bij deze herstellers terecht.

Daarnaast geniet je van 24/7 noodhulp in binnen- en buitenland. En heb je al meerdere schadevrije jaren? Dan tikken deze jaren extra aan voor de korting op de premie.

Ook geniet je van een fikse no-claim korting. En laat je je auto bij één van bovengenoemde schadeherstellers herstellen? Dan betaal je 0 euro aan eigen risico.

 • Interessante no-claim korting
 • Betrouwbare partij
 • 24/7 noodhulp in binnen- en buitenland
 • 0 euro eigen risico bij schadeherstel
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
5
InShared

Deze top 5 van beste autoverzekeringen sluiten we af met de verzekering van InShared. Deze verzekeringsmaatschappij hanteert een lage premie. En hanteert ook nog eens prima voorwaarden.

Strand je onderweg met je auto? Dan geniet je bij InShared van de 24/7 noodhulp. Dit is het geval in Nederland, maar ook in het buitenland. Daarnaast geniet je bij deze verzekeringsmaatschappij van gratis vervangend vervoer.

Rijd je een elektrische auto? Dan sluit deze verzekering van InShared ook prima op je wensen aan. Deze autoverzekering opzeggen is bovendien elke dag mogelijk.

 • 24/7 noodhulp in binnen- en buitenland
 • Gratis vervangend vervoer
 • Lage premie
 • Ook voor elektrische auto’s interessant
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
Voor wie is een beperkt casco verzekering geschikt?

De beperkt cascoverzekering is geschikt voor middeloude auto’s. Vaak wordt hiervoor een grens gehanteerd van 6 tot 10 jaar. Is jouw auto zo oud? Dan sluit deze verzekering qua voorwaarden het beste op je wensen aan.

Hou je de maandelijkse kosten het liefste zo laag mogelijk? Dan kun je wellicht beter voor een beperkt cascoverzekering kiezen. De schade die in dat geval aan je eigen auto ontstaat, komt wel voor eigen rekening. Mede daardoor is het advies om voor een beperkt casco verzekering te kiezen.

Beste autoverzekering allrisk: onze top 5

Heb je een relatief nieuwe auto? Of ben je de trotse eigenaar van een dure auto? In beide gevallen is een allrisk autoverzekering de beste optie. Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, biedt deze verzekering de beste dekking aan.

Voor een allrisk autoverzekering betaal je wel een hogere premie. Dat gaat uiteraard hand in hand met de dekking. Desalniettemin is dit dé autoverzekering voor nieuwe auto’s. Als er met je nieuwe auto iets gebeurt, ben je maar al te blij met je allrisk autoverzekering.

Speciaal voor jou zijn we op zoek gegaan naar de 5 beste autoverzekeringen. Ga deze autoverzekeringen vergelijken en maak voor jezelf direct de juiste keuze.

Let op: de genoemde premies per maand zijn op één situatie gebaseerd. Het gaat hierbij om een he

er van 65 jaar oud, woonachtig in Leeuwarden, die een Toyota Yaris wil verzekeren. In jouw situatie valt de premie anders uit. De onderstaande premies bieden een duidelijke indruk van de te betalen premie per maand.

1
Centraal Beheer

De goedkoopste autoverzekering allrisk? Dat is absoluut de autoverzekering van Centraal Beheer. De premie per maand bedraagt slechts 26,26 euro. Het is hiermee de goedkoopste autoverzekering allrisk van dit moment.

Centraal Beheer heeft haar zaakjes sowieso goed op orde. Zo geniet je van een ruime nieuwwaarderegeling en krijg je passend vervangend vervoer. Ook kun je accessoires van je auto onbeperkt meeverzekeren.

Gebeurt er onverhoopt iets met je auto? Dan staat de 24/7 noodhulp van Centraal Beheer voor je klaar. Bij deze verzekeringsmaatschappij heb je al met al niks te klagen.

 • Ruime nieuwwaarderegeling
 • Passend vervangend vervoer
 • 24/7 noodhulp
 • Laagste premie
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
2
A.S.R

Voor een nieuwe auto is de allrisk verzekering van A.S.R. ook interessant. Je moet met een hogere premie rekening houden, maar de voorwaarden zijn wel subliem. Bovendien staat A.S.R. te boek als één van de betrouwbaarste verzekeringsmaatschappijen.

Bij A.S.R. zit je voor een duurzame verzekering goed. Zo kun je de schade aan je auto laten herstellen bij specialisten. Het gaat hierbij om de herstelketens Glas- en Schadegarant. Deze ketens herstellen jouw auto op een duurzame manier.

Verder geniet je bij A.S.R. van een prima ondersteuning. Je krijgt bijvoorbeeld van één van de specialisten persoonlijk en onafhankelijk advies. Zo weet je zeker dat je altijd de beste autoverzekering afsluit.

 • Betrouwbare partij
 • Persoonlijk en onafhankelijk advies
 • Duurzame verzekering
 • No blame no claim korting
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
3
InShared

Bij een autoverzekering vergelijken moet je goed naar de premie kijken. Kijkende naar de premies van de allrisk verzekeringen valt InShared direct op. Dit is één van de goedkoopste aanbieders van allrisk autoverzekeringen.

Je kunt uitgaan van een premie van 29,69 euro per maand. InShared is hiermee slechts een paar euro duurder dan Centraal Beheer. Bij InShared geniet je bovendien van interessante voorwaarden. Zo geniet je van een ruime dekking bij diefstal. Bovendien eist InShared als enige géén extra beveiligingsmaatregelen.

De ruime nieuwwaarderegeling van InShared is ook subliem. Daarnaast geniet je van noodhulp in het binnen- en buitenland. En is er iets met je auto? Dan geniet je van gratis vervangend vervoer.

 • Voordelige premie
 • Ruime dekking bij diefstal
 • 24/7 hulp in binnen- en buitenland
 • Gratis vervangend vervoer
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
4
HEMA

Wil je de beste autoverzekering allrisk afsluiten? Dan kun je ook eens bij HEMA kijken. Uit onderzoeken blijkt dat de voorwaarden van HEMA subliem zijn. Spijtig genoeg rekent HEMA wel een vrij forse premie per maand. Je kunt uitgaan van een premie van 33,71 euro per maand.

Daar krijg je gelukkig wel een hoop voor terug. Zo krijg je tot 3 jaar lang de nieuw/aankoopwaarde vergoed. Ook is het bij HEMA mogelijk om extra korting te krijgen. Dit doe je door deze verzekering te combineren met een aanvullende verzekering. 

De voorwaarden van HEMA zijn ook subliem te noemen. Onder meer de ruime dekking bij diefstal valt op. Ook eist HEMA geen extra beveiligingsmaatregelen voor je auto. Mocht er iets met je auto gebeuren, dan komt de ruime nieuwwaarderegeling ook maar al te goed van pas.

 • Ruime nieuwwaarderegeling
 • Stapelkortingen
 • Ruime dekking bij diefstal
 • Als beste getest door de Consumentenbond
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
5
Allianz

De goedkoopste autoverzekering allrisk afsluiten? Dat doe je bij Centraal Beheer. De op één na goedkoopste autoverzekering allrisk afsluiten? Dat doe je bij Allianz. Bij deze verzekeringsmaatschappij ligt de premie op 26,89 euro per maand. Allianz is hiermee slechts een paar cent duurder dan Centraal Beheer.

Bij Allianz Direct geniet je ook van interessante voorwaarden. Zo geniet je van goede hulp bij schade. De auto wordt door een vakspecialist hersteld, terwijl jij de beschikking over vervangend vervoer krijgt. Allianz Direct geeft bovendien aan dat dit de meest gekozen autoverzekering via Independer is! 

Bij deze verzekeringsmaatschappij werk je samen met een schadecoach. Als er onverhoopt iets met je auto is, houdt hij/zij je perfect op de hoogte. Tevens is het interessant dat je je verzekering met extra dekkingen uit kunt breiden.

 

 • Ondersteuning van schadecoach
 • Scherpe premie
 • Vervangend vervoer
 • Meest gekozen verzekering via Independer 
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
Voor wie is een allrisk autoverzekering geschikt?

De allrisk autoverzekering is voor nieuwe auto’s geschikt. Hierbij wordt een grens van maximaal 5 jaar oud gehanteerd. Mocht je auto op dit moment 6 jaar oud zijn, dan kun je beperkt voor een beperkt cascoverzekering kiezen.

Heb je een zeldzame, dure en/of bijzondere auto? Dan is een allrisk autoverzekering eveneens de beste keuze. Als je zo’n auto wilt verzekeren, is de allrisk autoverzekering overigens ook verplicht. Althans; dit wordt door eigenlijk alle verzekeringsmaatschappijen verplicht gesteld.

Wat is voor jou de beste autoverzekering?

Autoverzekeringen vergelijken en nog eens autoverzekeringen vergelijken. Als je een andere auto koopt, is dit iets waar je veel tijd aan moet besteden. Dat is echter ook het geval als je je huidige auto behoudt. Door kritisch naar je huidige autoverzekering te kijken, kun je een hoop geld besparen.

Een terechte vraag is wel wat voor jou de meest interessante autoverzekering is. Om het antwoord op die vraag te vinden, zou je goed naar onderstaande punten moeten kijken.

Je auto

Ten eerste is het belangrijk om naar je huidige auto te kijken:

 • Leeftijd van je auto. Is je auto op dit moment al 12 jaar oud? Dan heeft een allrisk autoverzekering geen zin. Dat geldt ook in mindere mate voor een beperkt cascoverzekering. Je kunt het beste onderstaande leeftijden aanhouden:
Leeftijd autoVerzekering
0 tot 5 jaarAllrisk verzekering
6 tot 12 jaarBeperkt casco
Ouder dan 12 jaarWA verzekering

Waarde van je auto. Niet alleen de leeftijd is bepalend, maar ook de waarde van je auto. Als je een bijzondere auto hebt, ligt de waarde van die auto waarschijnlijk vrij hoog. In dat geval is een allrisk verzekering de beste keuze. Ondanks de hoge leeftijd van de auto.

Je wensen

Ten tweede moet je heel goed naar je wensen kijken. Wat verwacht je precies van je autoverzekering? En welke eisen stel je aan je autoverzekering? Je kunt op dit gebied eigenlijk twee kanten op:

 • Je wilt zo ruim mogelijk verzekerd zijn. Dit doe je bijvoorbeeld door gebruik te maken van aanvullende dekkingen. Ook kun je voor een net iets uitgebreidere dekking kiezen (zie tabellen hierboven). In dit geval betaal je wel een forsere premie per maand.
 • Je wilt zo goedkoop mogelijk uit zijn. Als je zo weinig mogelijk geld uit wilt geven, moet je voor een goedkope autoverzekering gaan. De dekking en premie per maand gaan uiteraard wel hand in hand met elkaar.

Gaat je voorkeur uit naar een goedkope autoverzekering? Dan kom je al snel bij Centraal Beheer uit. Uit onderzoek van Moneyview en Consumentenbond blijkt dat zij de goedkoopste autoverzekeringen aanbieden. Met deze goedkoopste autoverzekeringen geniet je overigens van prima voorwaarden.

Hoe werkt het afsluiten van een autoverzekering?

Een nieuwe autoverzekering afsluiten is niet lastig. Je hoeft hiervoor alleen maar onderstaande stappen te doorlopen:

 • Stap 1: ga op zoek naar de beste autoverzekering. Dit doe je aan de hand van je wensen en je auto. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een vergelijkingswebsite, maar je kunt ook bovenstaande top 5 als leidraad aanhouden.
 • Stap 2: vul je gegevens in voor een nauwkeurige berekening. Om een zo’n duidelijk mogelijk beeld van de premie te krijgen, moet je meerdere gegevens invullen. Denk hierbij aan je postcode, leeftijd, aantal schadevrije jaren en kenteken van de auto.
 • Stap 3: autoverzekering vergelijken. Het is nu zaak om autoverzekeringen vergelijken serieus aan te pakken. Let hierbij op onder meer de punten die we in dit artikel uitgebreid besproken hebben.
 • Stap 4: sluit de gewenste autoverzekering af. De gewenste autoverzekering kun je direct online afsluiten. Vanaf dat moment geldt de voorlopige dekking. De voorlopige dekking houdt in dat je tijdelijk van je auto gebruik kunt maken. Deze dekking loopt tot het moment dat je aanvraag goedgekeurd is door de verzekeringsmaatschappij.
Tips voor het uitkiezen van een autoverzekering

Autoverzekering vergelijken is niet makkelijk. Autoverzekering vergelijken is echter wel iets dat je elk jaar zou moeten doen. Door elk jaar de autoverzekeringen te vergelijken, geniet je van twee voordelen:

 • Je stemt de verzekering altijd perfect op je auto af. Met name als je auto al wat ouder begint te worden, is het aan te raden om terug te schakelen naar een verzekering met minder uitgebreide dekking.
 • Je kunt geld besparen. Ga je elk jaar voor een goedkope autoverzekering? Dan weet je elk jaar het nodige geld te besparen. De ervaring leert dat overstappen elk jaar erg interessant kan zijn. Een voordelige autoverzekering kent in veel gevallen bovendien prima voorwaarden.

Maar, hoe vind je nou de beste autoverzekering? Om je hier nog een extra handje bij te helpen, hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: zet je schadevrije jaren in voor de goedkoopste autoverzekering

Rijd je al langere tijd auto? En heb je ook al langere tijd een auto op je naam staan? De kans bestaat dat je dan de nodige schadevrije jaren hebt. Deze jaren tellen absoluut mee voor de hoogte van de premie.

Door deze jaren in te zetten, bespaar je veel geld op je premie. En je kunt bij veel verzekeringen ook nog gebruikmaken van een no-claim korting. Op het moment dat je géén schades indient, loopt de korting alleen maar verder op.

Bij elke dekking zijn schadevrije jaren interessant. Kies je voor een WA volledig casco? Dan loopt de korting nog hoger op in absolute euro’s. Dit komt simpelweg omdat de premie van een WA volledig casco verzekering hoger is.

Tip 2: let heel goed op de voorwaarden

Bij een autoverzekering vergelijken kijk je mogelijk snel naar de premie. Logisch, maar verlies zeker de voorwaarden niet uit het oog. Richt je pijlen op onder meer onderstaande voorwaarden:

 • Pechhulp/noodhulp. Het is wenselijk dat je 24/7 van de gewenste hulp verzekerd bent.
 • Vervangend vervoer. Krijg je bij schadeherstel beschikking over (gratis) vervangend vervoer?
 • Eigen risico. Dit is het deel van de schade die je zelf moet betalen. In de meeste gevallen ligt dit eigen risico op 150 euro per schademelding.
 • Aanschafwaarderegeling. Als je een nieuwe auto koopt, krijg je met een nieuwwaarderegeling te maken. Het is wenselijk dat deze regeling zo uitgebreid mogelijk opgesteld is.
 • Opzegtermijn. Wil je je verzekering opzeggen? Je hebt in dat geval mogelijk met een opzegtermijn te maken. Ga dit goed na, ook bij je huidige autoverzekering.
 • Keuze schadeherstelbedrijf. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen zit je vast aan bepaalde schadeherstellers. Bij andere maatschappijen geniet je van een vrije reparatiekeuze.
 • No-claim korting. Het is mogelijk dat je van een interessante no-claim korting kunt genieten. Daarmee is het des te interessanter om kleine schades niet te melden.

Je auto verzekeren is al met al niet al te makkelijk. Let goed op alle voorwaarden. En laat je eventueel goed informeren door een specialist. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je je onafhankelijk en goed laten adviseren.

Tip 3: let goed op aanvullende dekkingen& aanvullende autoverzekeringen

Bij een autoverzekering vergelijken moet je op veel punten letten. Daarbij is het ook zaak om naar extra dekkingen te kijken. Enkele voorbeelden hiervan zetten we voor je op een rijtje:

 • Pechhulp verzekering. Je hebt bij bepaalde maatschappijen de mogelijkheid om extra pechhulp te regelen. Je moet hiervoor een zogeheten extra pechhulp dekking afsluiten.
 • Inzittendenverzekering. Met een schadeverzekering inzittenden verzeker je jezelf en andere inzittenden tegen letsel en schade.
 • Verkeersrechtbijstand. Met deze verzekering ben je van de juiste juridische hulp verzekerd. Interessant bij alle soorten verkeersconflicten.
 • Vrije reparatiekeuze. Met deze aanvullende dekking bepaal je zelf waar je auto gerepareerd wordt.

Tip 4: let goed op de opzegtermijn& op je autoverzekering opzeggen

Ga je je auto verkopen? Dan moet je je autoverzekering opzeggen. Stap je over naar een andere verzekeringsmaatschappij? Ook dan moet je je huidige autoverzekering opzeggen.

Daarbij zijn er twee zaken waar je goed op moet letten:

 • Opzegtermijn. Kun je à la minute de verzekering opzeggen? Of moet de verzekering nog bijvoorbeeld een maand doorlopen? Dit is afhankelijk van de exacte opzegtermijn.
 • Overstapservice. Meerdere maatschappijen bieden een overstapservice aan. Dit betekent dat zij het opzeggen van je huidige autoverzekering regelen. Ook is het bij sommige verzekeringsmaatschappijen mogelijk om van een standaard opzegbrief te maken.

Tip 5: bespaar op de juiste manier

Een goedkope autoverzekering afsluiten is interessant. Je betaalt vrij weinig geld, terwijl je auto wel op de juiste manier verzekerd is. Maar, het is niet aan te raden om op een verkeerde manier te besparen.

Wat we hiermee bedoelen? Onder meer dat je een autoverzekering met een te minieme dekking afsluit. Voor een auto van 3 jaar oud is een WA verzekering simpelweg niet slim.

Ook zou je goed naar de aanvullende verzekeringen moeten kijken. Deze kosten uiteraard geld, maar leveren in bepaalde situaties ook een hoop op. Het is daarom aan jou de taak om op dit gebied de juiste afweging te maken.

Tot slot is het belangrijk om veilig en met beleid te rijden. Des te minder schade je rijdt, des te meer schadevrije jaren je opbouwt. Aan deze hand van deze jaren loopt de korting op je autoverzekering alsmaar hoger op. Dit levert zeker op termijn een flinke kostenbesparing op.

Tip 6: richt je op onderzoeken van betrouwbare instanties

In dit artikel heb je kennis kunnen maken met de beste autoverzekeringen van dit moment. Dat wij bij deze verzekeringen uitgekomen zijn, is niet zonder reden. Nee, wij hebben ons hiervoor op drie zaken gebaseerd:

 • Onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond doet elk jaar onderzoek naar de autoverzekeringen. Wij durven wel te stellen dat dit onderzoek uiterst betrouwbaar is.
 • Onderzoek van Moneyview. Ook Moneyview doet elk jaar onderzoek naar de beste autoverzekeringen. Hier vind je bijvoorbeeld het rapport over de beste autoverzekeringen van 2022.
 • Ervaringen van andere mensen. Veel mensen laten op het internet een mening achter over een bepaalde verzekeringsmaatschappij. Dit is niet altijd even betrouwbaar, maar het kan wel een duidelijke leidraad bieden.

Tip 7: neem autoverzekering vergelijken serieus

Je auto verzekeren is pure noodzaak. Zonder autoverzekering mag je met je auto geen gebruik van de openbare weg maken. Maar, je auto verzekeren brengt ook een gerustgesteld gevoel met zich mee. Als je voor een goede nieuwe autoverzekering kiest, hoef je je over minder zaken druk te maken.

Mede daarom adviseren wij je om veel tijd te besteden aan de vergelijking. Op je gemakje autoverzekeringen vergelijken kan echt geen kwaad. Een autoverzekering vergelijken levert op termijn eigenlijk alleen maar een kostenbesparing op. En levert je dus ook een gerustgesteld gevoel op.

Ga daarom niet over één nacht ijs. Kijk goed naar je auto, naar je wensen en huidige autoverzekering. Zet dit allemaal op een rijtje en maak gebruik van een vergelijkingswebsite. Let daarbij ook goed op bovengenoemde punten.

Waarom je verplicht een WA verzekering af moet sluiten? Dat heeft te maken met de wettelijke aansprakelijkheid. De WA verzekering dekt schade die je aan andere auto’s aanricht. Mocht deze wettelijke aansprakelijkheid niet bestaan, dan zou iedereen hier de dupe van worden. Schade aan anderen is met elke autoverzekering in ieder geval gedekt.

Tip 8: kijk goed naar de drie dekkingen

Wat is de autoverzekering die het beste bij je past? Dat is de autoverzekering die aansluit op jouw wensen en auto. Om dit te bepalen, zou je goed naar de drie dekkingen moeten kijken. Voor het overzicht zetten we deze drie dekkingen nogmaals op een rijtje:

 WABeperkt cascoAllrisk
Schade aan anderenXXX
Diefstal en inbraak XX
Ruitschade XX
Storm- en brandschade XX
Schade door eigen toedoen  X
Vandalisme  X

Kijk ook goed naar eventueel aanvullende verzekeringen. Ga in ieder geval bij de autoverzekering vergelijking niet over één nacht ijs, zoals we hierboven al als tip meegegeven hebben.

Tip 9: bepaal kleine schades zelf

Het is interessant om kleine schades zelf te bepalen. Waarom? Omdat deze schades dan niet van invloed zijn op je schadevrije jaren. En daarmee ook niet van invloed op de hoogte van je premie.

Kostentechnisch is dit het meest interessant. Bereken je premie maar eens met vijf extra schadevrije jaren. Je ziet dan direct dat de korting op de autoverzekering fors is.

Is dit bij elke autoverzekering interessant? Ja, zeker. Bij een WA verzekering, maar ook een WA beperkt cascoverzekering is het interessant om kleine schades zelf te betalen. Bij een allrisk autoverzekering is dit uiteraard ook het geval.

Tip 10: stap regelmatig over

Dit artikel sluiten we graag af met een waardevolle tip: stap regelmatig over. Overstappen autoverzekering is kostentechnisch gewoon heel interessant. Net zoals dat je elk jaar goed naar je zorgverzekering zou moeten kijken. Door over te stappen, bespaar je simpelweg een hoop geld.

Daarnaast is de kans groot dat je situatie veranderd is. Mogelijk ga je verhuizen. Mogelijk veranderen je wensen. En ondertussen wordt de auto ook elk jaar een jaartje ouder. Overstappen autoverzekering zou je daarom elk jaar moeten overwegen.

Kortom: vergelijk autoverzekeringen direct. Let hierbij goed op alle bovengenoemde punten. Sluit snel een goedkopere autoverzekering af, betaal kleine schades zelf en hou daarmee de maandelijkse kosten erg laag. Van een andere autoverzekering heb je alleen maar profijt.

Dit is slechts een kleine opsomming van alle mogelijke dekkingen. Ga daarom goed na aan welke dekkingen je eventueel behoefte hebt.

Is je auto aanvullend verzekeren interessant? Dit hangt vooral van je eigen wensen af. Met een aanvullende verzekering ben je in ieder geval nóg beter verzekerd. Je dekt je met een aanvullende verzekering tegen simpelweg nog meer risico’s goed in.

Inshared

Populairste op dit moment

 • 1. Bepaal je budget

De eerste factor waar de meeste mensen naar kijken bij het vergelijken van premies is de prijs. Het is belangrijk om je autoverzekeringskosten binnen budget te houden, maar onthoud: de goedkoopste optie is niet altijd de beste.

Goedkopere dekking van een autoverzekeringsmaatschappij met een slechte track record of slechte klantenservice kan niet ideaal zijn. Dit is het moment waarop je kennis van dekkingstypen van pas komt."

 • 2. Overweeg je dekking

Het weten wat voor dekking je nodig hebt voordat je op zoek gaat naar autoverzekering kan je helpen.

Hoewel sommige bestuurders alleen maar de minimale autoverzekeringsdekking willen, zijn er veel redenen om verder te kijken dan alleen de basis aansprakelijkheidsverzekering.

Zo loop je het risico om zelf op te draaien voor schade die je limieten te boven gaan na een ongeval waarbij jij aansprakelijk bent.

 • 3. Doe onderzoek naar de reputatie van de verzekeraar

Het onderzoeken van hoe verzekeringsmaatschappijen omgaan met hun klanten is een zeer belangrijke stap in het proces van het zoeken naar verzekeringen.

Je zult willen zoeken naar zaken als tevredenheid met claims en klachten van klanten, gebruik hiervoor Reviews van o.a. Trustpilot en Google Reviews.

Een andere goede plek om te beginnen is met onze lijst van de beste autoverzekeringsmaatschappijen.

Vergelijk autoverzekeringspremies

Algemeen gezien is het verstandig om om de zes maanden autoverzekeringspremies te vergelijken om ervoor te zorgen dat je bij de juiste verzekeringsmaatschappij zit. Zelfs als er niets aan jou verandert, kunnen je premies om verschillende redenen in die periode toenemen.

Er zijn echter een aantal levensgebeurtenissen die je in aanmerking brengen voor goedkopere premies, zoals verhuizen naar een nieuwe plaats, het toevoegen van een nieuw voertuig aan je polis, schade vrije jaren en ouder worden.

Als je ergens anders een lagere premie vindt (ideaal voor dezelfde dekking), annuleer dan je huidige polis en ga over naar de nieuwe verzekeraar zodra je kunt.

Voor de meeste bedrijven is het annuleren van een polis heel eenvoudig. Afhankelijk van hoeveel tijd je nog hebt op je autoverzekering, kan het resterende bedrag aan premies aan je terugbetaald worden.

laat een bericht achter