61% van de consumenten kan meer dan €200,- per jaar besparen door over te stappen in 2020

Online autoverzekering premies vergelijken

Het is gemakkelijk om online goedkope autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. In een paar stappen vergelijk je online de verschillende premies. Je hoeft hiervoor alleen informatie over jouw auto, je schadevrije jaren, leeftijd en adresgegevens in te voeren.

01

Voer je gegevens in

Vul je kenteken in én de gevraagde informatie, en je kan van start met vergelijken

02

Vergelijk 28+ aanbieders

Wij laten je de goedkoopste autoverzekeringen zien met hun voorwaarden, en geven je de mogelijkheid om gemakkelijk en snel te vergelijken.

03

Sluit je verzekering af

Sluit je verzekering direct af in de afsluitmodule op onze site of bij de verzekaar

Vergelijk auto verzekering

Hoe start je de prijsvergelijking

Om jouw persoonlijke premies te kunnen zien, hebben we enkele gegevens van je nodig:

  • Details over jouw auto

    Het kenteken van de auto,als je deze bij de hand hebt. Wanneer je deze niet hebt, volstaat het merk en model. Op basis van het kenteken kunnen wij alle informatie inzien over de auto.

  • Schadevrije jaren

    Om jouw persoonlijke premies te berekenen, willen we het aantal schadevrije jaren weten. Deze informatie is nodig om een premieberekening te maken.

  • Gewenste dekking

    Om de premie te kunnen berekenen, moeten we de gewenste dekking weten. Dit kan de wettelijke WA autoverzekering zijn(verplicht), de WA + beperkt casco verzekering of de allriskverzekering.

Prijsvergelijking starten

Kies een goedkope autoverzekering

Gemiddeld kost een autoverzekering al snel meer dan €60,- per maand. Daar komt bij dat de premies de afgerlopen jaren meerdere malen zijn verhoogd door de verzekeraars. De beste manier om een goedkope autoverzekering te krijgen, is door online de diverse verzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

Blijf niet zitten

Veel verzekeraars verhogen jaarlijks hun premie. Blijf niet zitten bij een verzekeraar.

Vergelijk prijzen

Uit onderzoek blijkt dat veel consumenten meer dan €200,- per jaar kunnen besparen door regelmatig over te stappen.*

Verhoog eigen risico

Verzekeraars verlagen vaak je premie als je je eigen risico verder verhoogt. Dit kan je doen tot wat voor jou comfortabel voelt.

*61% bespaart al snel meer dan €200,- per jaar op zn autoverzekering.

Bekende autoverzekering merken waar wij mee werken

Wij vergelijken meer dan +28 verzekeraars online

Start nu de vergelijking

Wij zijn 100% onafhankelijk, en werken alleen voor onze klanten

In tegenstelling tot sommige andere prijsvergelijkers zijn wij geen eigenaar van een verzekeraar of een grote tussenpersoon.

Wij zijn onafhankelijk en kunnen daarom zelf bepalen hoe wij onze redactie en tools  vormgeven.

Dat maakt ons tot een onafhankelijke prijsvergelijker voor consumenten, waar wij trots op zijn.

Hoe werkt het online afsluiten van een autoverzekering

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een autoverzekering. Het is verplicht een autoverzekering af te sluiten voor schade aan anderen. Wanneer je ook verzekerd wilt zijn voor schade aan je eigen auto, moet je daar een aparte verzekering voor afsluiten. Hierbij is het ook belangrijk om na te denken over het eigen risico. Daarnaast is de premie van een autoverzekering afhankelijk van onder andere het aantal schadevrije jaren, je leeftijd en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Hieronder vind je de informatie die je nodig hebt om autoverzekeringen met elkaar te kunnen vergelijken.

Schadevrije jaren

Als je geen schade veroorzaakt, bouw je schadevrije jaren op. De premie wordt deels bepaald door het aantal schadevrije jaren. Dit gebeurt door middel van de bonus-malus ladder. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je op de bonus-malus ladder komt te staan. Bij elke trede die je omhoog gaat, krijg je meer korting op je autoverzekering. Hoeveel korting je opbouwt, is verschillend per verzekeraar. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus-malus ladder. Op het moment dat je wel schade maakt, vervalt deze korting en wordt je premie hoger. Je moet dan weer opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Sommige verzekeraars bieden een no claimbeschermer, hierbij word je niet op een lagere trede gezet bij schade. De premie blijft dan gelijk. Het risico hiervan is dat je schadevrije jaren wel vervallen. Hierdoor gaat je premie waarschijnlijk omhoog wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar. Het aantal schadevrije jaren dat je opbouwt, staat los van je verzekeraar. Op het moment dat je overstapt naar een andere verzekeraar, worden je schadevrije jaren doorgegeven. Zo kan de nieuwe verzekeraar aan de hand van je schadevrije jaren bepalen hoe hoog je op hun bonus-malus ladder komt te staan.

Wat is een WA autoverzekering?

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WA) is verplicht, dit is vastgelegd in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). Met een WA autoverzekering ben je verzekerd tegen materiële- en letselschade wanneer je deze met je auto bij anderen veroorzaakt en hiervoor aansprakelijk bent. De kosten voor letselschade kunnen enorm oplopen, bijvoorbeeld door verlies van inkomen doordat iemand langdurig niet kan werken na een ongeluk. Bij aansprakelijkheid voor letselschade ben je verzekerd voor ten minste 5 miljoen euro. Materiële schade kan de schade aan een voertuig zijn, maar bijvoorbeeld ook schade aan kleding. Hierbij ben je voor ten minste 1 miljoen euro per ongeluk verzekerd.

Wat is een WA met beperkt casco autoverzekering?

De WA verzekering vergoed alleen schade aan anderen. Naast de WA verzekering kun je ook een verzekering afsluiten voor schade aan je eigen auto. Met een beperkt casco autoverzekering ben je gedekt voor bijvoorbeeld diefstal, schade door storm of bliksem of aanrijding met een dier.

Wat is een WA volledig casco verzekering?

De volledig casco verzekering is uitgebreider dan de beperkte casco verzekering. Deze verzekering wordt ook wel een All-risk verzekering genoemd. Hiermee ben je ook gedekt voor schade aan je auto die je zelf, zonder opzet, veroorzaakt hebt. Ook krijg je met deze verzekering sneller schade vergoed, omdat schade die een ander aan jouw auto heeft aangericht, in eerste instantie ook door jouw verzekeraar wordt vergoed. Je verzekeraar zal dan vervolgens de schade proberen te verhalen op de dader.

Aantal kilometers per jaar en de autoverzekering premie

Bij het afsluiten van een autoverzekering vraagt de verzekeraar altijd naar het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe meer risico je loopt en hoe hoger de premie is. Als je meer kilometers rijdt dan je hebt aangegeven, kan een verzekeraar je royeren. Je kan de verzekeraar altijd bellen als je uiteindelijk meer kilometers rijdt dan je in eerste instantie hebt aangegeven. Het aantal kilometers per jaar wordt dan aangepast en dit wordt doorberekend in je premie.

Invloed van je leeftijd op de premie

Bij het berekenen van de premie wordt vaak ook rekening gehouden met leeftijd. Jongeren van 18 tot en met 24 jaar en mensen boven de 55 jaar betalen vaak meer premie. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat zij meer risico lopen op schade dan mensen tussen de 24 en 55 jaar.

Hoogte van je eigen risico bepalen

Een eigen risico geldt alleen voor schade aan je eigen auto. De WA verzekering heeft dus geen eigen risico, maar de beperkt casco en volledig casco verzekering wel. Je kan hierbij vaak kiezen voor een eigen risico van 0 tot en met 750 euro. Na dit bedrag wordt de schade vergoed door de verzekeraar. Hoe lager het eigen risico is, hoe hoger de premie. Bij sommige verzekeraars krijgen jongeren automatisch een hoger eigen risico, omdat zij meer kans hebben op schade

De goedkoopste autoverzekering vind je op SUM.nl al binnen enkele minuten. Bespaar nu op je autoverzekering. Vul je gegevens in, vergelijk en vind de goedkoopste autoverzekering voor jou. Zie hieronder meer tips voor het besparen op je autoverzekering.

Vergelijk regelmatig

Om goedkoop uit te zijn, is het handig om regelmatig verzekeringen te vergelijken. De premie wordt bepaald op basis van je leeftijd, je woonplaats, je auto en je schadevrije jaren. Op het moment dat hier iets in verandert, kan het zo zijn dat je bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent. Daarnaast kunnen verzekeraars hun premie ook veranderen. Houd hierbij wel rekening met een eventuele no claimbeschermer.

No claimbeschermer

Sommige verzekeraars hebben een no claimbeschermer, dit betekent dat je bij schade niet op een lagere trede in de bonus-malus ladder wordt gezet. Hierdoor wordt de premie niet hoger wanneer je schade hebt veroorzaakt. Bij verzekeraars met een no claimbeschermer ben je dus goedkoper uit. Je bouwt nog wel schadevrije jaren op. Het risico is dat je, wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar,  wel weer op een lagere trede wordt gezet en meer premie moet betalen.

Betaal kleine schades zelf

Op het moment dat je schade hebt veroorzaakt en een claim indient, wordt je premie het volgende jaar hoger. Je schadevrije jaren komen dan namelijk te vervallen. Bij een kleine schade is het soms voordeliger om geen claim in te dienen en de schade zelf te betalen. Het is dus belangrijk om je, voordat je een claim indient, te bedenken of je in totaal meer geld kwijt bent aan het betalen van de schade of aan een premieverhoging.

Rijd minder

Veel verzekeraars baseren de premie deels op het aantal kilometers dat je rijdt. Op het moment dat je vaker auto rijdt, heb je meer kans op schade en zal je premie hoger zijn. Hoe minder kilometers je rijdt, hoe lager de premie. Overweeg dus ook eens de fiets te nemen in plaats van de auto of kies ervoor om vaker te carpoolen. Dit kan je kosten besparen op je autoverzekering.

Pakketkorting

Als je meerdere autoverzekeringen hebt bij dezelfde verzekeraar, krijg je vaak pakketkorting. Verzeker je eigen auto en de auto van je partner op dezelfde polis om van deze korting te kunnen profiteren. Voor nog meer korting kun je ook overwegen om al je verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Uiteraard blijft het belangrijk om verzekeringen te vergelijken. Op die manier ben je er zeker van dat je niet, ondanks de korting, goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar.

Betaal je premie per jaar

Veel mensen kiezen ervoor om de premie van hun autoverzekering per maand te betalen. Het is ook mogelijk om je premie per jaar te betalen. Als je dit geld in een keer kan betalen, ben je uiteindelijk vaak goedkoper uit. Een verzekeraar geeft namelijk vaak korting wanneer je de premie per jaar betaalt in plaats van per maand.

Een verzekeraar bepaalt de premie van je autoverzekering aan de hand van je woonplaats, je kenteken, je leeftijd en je schadevrije jaren. Maar wat betekenen deze factoren voor jouw premie?

Woonplaats

Bij het bepalen van de premie wordt gekeken naar je woonplaats. In de ene woonplaats gebeuren namelijk meer ongelukken dan in de andere woonplaats. Ook kan het zo zijn dat er in een bepaalde wijk meer ongelukken gebeuren dan een andere wijk. Om deze reden wordt er altijd gevraagd naar je postcode zodat de verzekeraar het risico kan inschatten.

Kenteken

Door het invoeren van je kenteken kan een verzekeraar zien welk merk en type auto je hebt en wat het gewicht van je auto is. Ook deze gegevens hebben invloed op je premie. Er wordt onder andere gekeken naar hoe snel en hoe zwaar je auto is. Met een zware en/of snelle auto kan je namelijk meer schade aanrichten.

Leeftijd

De premie van een autoverzekering is vaak afhankelijk van de leeftijd. De reden hiervan is dat uit onderzoek is gebleken dat jonge en oude mensen meer kans hebben op schade. Hierdoor zullen mensen tussen de 18 jaar en 24 jaar en mensen boven de 55 jaar meer premie betalen dan mensen tussen de 24 en 55 jaar.

Schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren dat je opbouwt, staat los van de verzekeraar. Wel heeft elke verzekeraar een eigen bonus-malus ladder. Dit is het systeem waarmee, aan de hand van het aantal schade-vrije jaren, je premie wordt bepaalt.

Op het moment dat je schade hebt opgelopen, kan je er vanuit gaan dat je premie het volgende jaar hoger wordt. Je komt dan weer aan het begin van de ladder te staan. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger je op je lader komt te staan. Bij elke trede die je omhoog gaat op de bonus-malus ladder krijg je meer korting op je premie. Je wordt dus in feite beloond als je geen schade veroorzaakt. Op het moment dat je wel schade veroorzaakt, verdwijnt je korting en moet je deze weer opnieuw opbouwen.

Als je je autoverzekering opzegt, geeft je verzekeraar het aantal schadevrije jaren door aan de digitale database Roy-data. Daarnaast wordt eventuele schade doorgegeven aan het Fraude en Informatiesysteem Holland (FISH). Hierin staat naast de persoonlijke informatie van mensen die fraude hebben gepleegd ook het schadeverleden van alle verzekerden.

Wanneer je overstapt, vraagt de nieuwe verzekeraar je schadevrije jaren en je schadeverleden op. Zo kan de verzekeraar bepalen op welke trede van hun bonus-malus ladder je komt te staan.

Zoek je een nieuwe autoverzekering

Vergelijk gratis en online

Ga naar de vergelijker

Premie berekenen