030 - 271 12 33

Vragen? Wij zijn bereikbaar van 08:00 tot 18:00
(wij geven geen verzekeringsadvies)

Wanneer opzeggen zorgverzekering?

Geplaatst op: vrijdag 09 november 2012

Categorie: Zorgverzekeringen

Terug naar overzicht

Je hebt van je zorgverzekeraar een polis gekregen voor het komend jaar. Je vraagt jezelf af tot wanneer je jouw zorgverzekering kan opzeggen en overstappen naar een andere zorgverzekering? Wij geven je antwoord.

Wanneer zorgverzekering opzeggen?
In november (of soms zelfs al in oktober) maken de meeste zorgverzekeraars hun premies en voorwaarden voor het nieuwe jaar bekend. Je krijgt in die maanden dan vaak per post of per mail je nieuwe polis. Vanaf het moment dat je die nieuwe polis hebt gekregen, kun je jouw zorgverzekering opzeggen als je wil overstappen naar een andere aanbieder. Wil je alvast verschillende aanbieders met elkaar vergelijken? Start dan nu met vergelijken.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt elk jaar vóór welke datum alle zorgverzekeraars hun nieuwe polis uiterlijk bekend moeten maken. Meestal is dat dus ergens in november. Dan begint eveneens de periode wanneer je jouw zorgverzekering mag opzeggen. Je mag opzeggen vanaf het moment dat je de polis hebt ontvangen tot en met 31 december van hetzelfde jaar.

Vervolgens heb je tot en met 31 januari van het nieuwe jaar de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Maar let goed op! Iedereen die ouder is dan 18 jaar moet een basiszorgverzekering hebben afgesloten. Heb je deze niet of sluit je jouw basiszorgverzekering niet op tijd af, dan kun je daar een boete voor krijgen.

Wanneer opzeggen collectieve zorgverzekering
Heb je een collectieve zorgverzekering via bijvoorbeeld je werkgever, universiteit of sportvereniging? Dan zijn de regels wat betreft het opzeggen soms anders. Zolang je lid blijft van hetzelfde collectief als via welke je de zorgverzekering hebt afgesloten, gelden dezelfde regels als voor de basiszorgverzekering. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat je op een ander moment in het jaar wisselt van werkgever, stopt met studeren of je lidmaatschap van de sportvereniging opzegt. In dat geval mag je op datzelfde moment al overstappen.

Stap jij ook over of blij je?
Heb jij jouw mogelijkheden al onderzocht? Ben je tevreden met je huidige zorgverzekering of denk je dat je toch teveel premie betaalt? En misschien kun je via je werk of sportclub wel ergens collectief verzekerd zijn. Bij SUM kun je diverse zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Wie weet kom je daar wel een betere of goedkopere aanbieder tegen!

Reacties voor dit onderdeel zijn gesloten.

Vragen? Wij zijn bereikbaar van 08:00 tot 18:00 030 – 271 12 33

(wij geven geen verzekeringsadvies)

Sum.nl vindt voor jou de goedkoopste aanbieders

Op Sum.nl vind je gemakkelijk en snel de beste deals. Bereken jouw premie voor
zorg- of autoverzekeringen. Vergelijk energie, telefonie en internet aanbieders in
een duidelijk overzicht en vind de deal die het beste bij jou past!

Meer over ons

Sum.nl is onderdeel van de Collectieve Vergunning in bemiddelen van zanox BV AFM Nummer: 12042897