Studeren in Leiden

Gepost op 07-06-2012 07:04 door Sum in de categorie Studie & stage

Studeren in Leiden. Hoewel het statige imago van de stad Leiden niet meteen aan een student doet denken, is Leiden van oudsher een ongekend populaire studentenstad. De universiteit van Leiden bestaat al sinds 1575 en omdat de verschillende faculteiten van de universiteit zich in het centrum van Leiden bevinden, kan je als student alles lopend en op de fiets bereiken.

Het leuke van Leiden als studentenstad is het gemak waarmee de geschiedenis van Leiden niet ondergesneeuwd wordt door de hedendaagse student. Iedereen lijkt de prachtige historische binnenstad te waarderen en te respecteren, en de in de binnenstad gevestigde studentenhuizen- en kamers doen geen afbreuk aan de schoonheid van de stad. Het Leidsch Ontzet illustreert misschien wel het beste hoe de geschiedenis van Leiden blijft leven onder de inwonende studenten: elk jaar op 3 oktober wordt het einde van de Spaanse belegering van Leiden gevierd met haring, witbrood en hutspot. Heel Leiden loopt uit en studenten staan op de eerste rij om deze feestelijke, historische gebeurtenis te herdenken en te vieren.

Natuurlijk viert de Leidsche student ook feest als het geen drie oktober is. In Leiden zitten talloze gezellige, sfeervolle cafeetjes waar studenten voor een prikkie van een biertje kunnen genieten. Echte studentencafes zijn bijvoorbeeld De hut van ome henne, Cafe trees en cafe Odessa. Ook is het voor studenten in Leiden, die de kookkunsten nog niet helemaal onder de knie hebben of gewoon liever een hapje buiten de deur eten, mogelijk zich af en toe een etentje te veroorloven. Er zijn in het centrum van Leiden namelijk een heleboel tentjes waar je met een klein budget prima kan eten. Plateau Malle Jan bijvoorbeeld, is een van de eetcafeetjes die is aangepast op een studentenbudget.

Maar waar Leiden onder studenten vooral om bekend staat, zijn de studentenverenigingen die in de stad gevestigd zijn. Het bekendste en oudste Corps van Nederland huist bijvoorbeeld in Leiden: Minerva. Net als Leiden zelf kent Minerva een rijke historie als oudste studentenvereniging van Nederland, en hechten deze studenten dan ook veel waarde aan de vele tradities die de vereniging naleeft. Ook Quintus en Augustinus, andere studentenverenigingen die Leiden rijk is, zijn populair onder de Leidsche studenten.

Leiden is bovendien relatief goedkoop om te wonen voor de gemiddelde student. Omdat het verenigingsleven erg actief is, wonen veel studenten in een huis dat aan de vereniging toebehoord. Veel studentenhuizen dus en een kamer kost vaak niet meer dan 300 euro in Leiden. Bovendien zijn de kamers vaak groot én heb je in Leiden het geluk dat je kamer midden in het centrum ligt.

Bekijk kamers in Leiden