Bespaar tot wel € 350,- per jaar op je energiekosten

Energietarieven vergelijken

Vergelijk eenvoudig en snel verschillende energieleveranciers met elkaar en vind jouw goedkoopste energie. De prijzen zijn 100% onafhankelijk van de leveranciers berekend en zijn op basis van de gemiddelde Nederlandse huishoudens. Met een paar klikken op de knop bespaar je maandelijks tientallen euro’s op je energierekening.

01
Analyseer je verbruik

Bekijk hoeveel energie jij de afgelopen maanden hebt verbruikt in kWh en M3 gas.

02
Vul je postcode in en je verbruik

Op basis van je postcode en huisnummer weten wij welke energie aanbieders een aanbod hebben op jouw adres. Ga vervolgens naar het verbruik en selecteer het aantal kWh en M3.

03
Kies een maatschappij

Na het invullen van alle gegevens krijg je de energietarieven en voorwaarden van online energiemaatschappijen. Kies het aanbod dat het beste past.

Bespaar door over te stappen

Online prijs vergelijken van energiemaatschappijen.

Wat voor jou de beste energiemaatschappij is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Wij zetten voor jou op een rijtje waar je allemaal rekening mee moet houden. Vergelijk energiemaatschappijen via SUM.nl en vind de goedkoopste energiemaatschappij op basis van jouw situatie!

Woonplaats

De premie voor energie is deels afhankelijk van je woonplaats. Dit komt doordat de leverkosten, die in de premie zijn meegenomen, per regio verschillen.

Enkele of dubbele meter?

Een enkele meter is een meter met één telwerk, een dubbele meter heeft twee telwerken. Met een dubbele meter kan je gebruik maken van dubbeltafief. Hierbij is je energie overdag duurder, maar ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend juist goedkoper. Vanaf welke tijd je energie goedkoper is, hangt af van je regio. Dit kan vanaf 21.00 ‘s avonds, maar ook pas vanaf 23.00 zijn. Het dagtarief begint vaak weer om 07.00 ‘s ochtends. Een dubbeltarrief kan voordeliger zijn wanneer je vooral ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend energie gebruikt.

Ik weet mijn verbruik niet

Het verbruik is afhankelijk van je woonsituatie en je gezinssituatie. Dit is logisch, met meerdere mensen verbruik je meer. In een groter huis moet er een groter oppervlakte verwarmd worden en wordt er ook meer verbruikt. Als je je woonsituatie en je gezinssituatie invult in de vergelijker, wordt het gemiddelde verbruik voor jouw situatie berekend.

Contractperiode

Je kan kiezen voor een contract voor onbepaalde tijd, maar ook voor een contract voor een vast aantal jaren. De contractsduur kan variëren van 1 tot 5 jaar. Met een vast contract heb je voor een jaar, of meerdere jaren, een constante premie. Als je kiest voor een variabel contract, wordt de premie gebaseerd op de olieprijzen. Hiermee kan je voordeliger uit zijn, maar ook juist duurder. Houd altijd rekening met het opzegtermijn, bij het eerder stopzetten van een contract worden vaak kosten in rekening gebracht.

Groene stroom of grijze stroom?

Groene stroom is milieuvriendelijker dan grijze stroom. Groene stroom kan namelijk niet opraken, bronnen hiervan zijn bijvoorbeeld windenergie of zonne-energie. De bronnen van grijze stroom zijn onder andere kolen, aardgas of kernenergie. Deze bronnen kunnen wel opraken. Daarnaast komt er bij het omzetten van deze bronnen CO2 vrij, dit is erg schadelijk voor het milieu. Groene stroom is niet veel duurder dan grijze stroom, bedrijven die groene stroom opwekken krijgen namelijk een tegemoetkoming van de overheid.

  Naar vergelijker

  Tips bij online overstappen

  Nowadays there are so many different energy suppliers on the market that you can no longer see the forest through the trees. In addition, they all offer attractive offers to persuade you as a consumer to switch. And then you should also consider opting for green or gray electricity. In short: there are simply too many options.

  Energy Compare

  To simplify the selection process, you can compare different energy suppliers on SUM.nl. You can fill in your details to tailor the calculation to your situation. We also take into account the offers from suppliers and consider whether they are so beneficial for you as a long-term customer.

  Save with switching

  Do you see a cheaper energy supplier and can you save a lot of money every month? By clicking on ‘info & close’ you can find more information on the website of the energy supplier and switch directly to the supplier of your choice.

  Overstappen

  When your energy contract ends, you can switch from an energy company.

  Vertrouwd en veilig

  The switch is made via the network operator. This ensures that you are connected (as long as you pay).

  Overstappen loont

  In addition to the incentives you get with a switch, it is often advantageous to compare the energy rates after a year. There may be cheaper providers.

  With a comparison you often save between 100 EUR – 350 EUR.

  Energieaanbieders die je hier online kan vergelijken

  Almost all large and small providers in one comparator.

  Naar vergelijker

  Voorbeeld: Klein gezin

  A family with one child consumes an average of 3500 kWh and 1500 m3 of gas (when heated with gas). There is already a rate of EUR 135 per month for this consumption.

  Voorbeeld: Alleenstaande

  Gemiddeld verbruikt een alleenstaande met een aansluiting op gas 1500 kWh en 900 m3. Voor dit verbruik is het al mogelijk om voor 67,29 per maand een energiecontract af te sluiten.

  Er zijn veel mogelijkheden bij het kiezen van een nieuwe energiemaatschappij. Sum.nl zet voor jou op een rijtje waar je op moet letten bij het zoeken naar een energiemaatschappij die aansluit bij jouw voorkeuren.

  Contract

  Er zijn contracten voor bepaalde tijd en contracten voor onbepaalde tijd. De meeste contracten voor bepaalde tijd hebben een looptijd van 1 jaar, maar de looptijd kan ook 2, 3, 4 of zelfs 5 jaar zijn. Een contract voor onbepaalde tijd is op elk moment opzegbaar. Wel is het bij zowel contracten voor bepaalde tijd als bij contracten voor onbepaalde tijd belangrijk om rekening te houden met de opzegtermijn. Bij het eerder stopzetten van een contract worden vaak kosten in rekening gebracht.

  Verder is het handig om te kijken of de energiemaatschappij een verzekering heeft tegen stroomschade. Daarnaast bieden sommige maatschappijen naast de wettelijke compensatieregel bij een stroomstoring nog een extra uitkering.

  Grijze stroom of groene stroom?

  Grijze stroom komt uit fossiele brandstoffen en nucleaire bronnen. Hierbij kun je denken aan kolen, aardgas, olie of kernenergie. Deze bronnen kunnen opraken. Daarnaast is grijze energie slecht voor het milieu. Het omzetten van deze bronnen naar grijze energie gebeurt door verbranding, waarbij CO2 vrijkomt. Naast milieuvervuiling zorgt dit ook voor veranderingen in het klimaat.

  Groene stroom is milieubewuster dan grijze stroom. Groene stroom is duurzaam en kan niet opraken. Bronnen hiervan zijn bijvoorbeeld windenergie en zonne-energie. Gemengde stroom is een combinatie van groene stroom en grijze stroom.

  Het prijsverschil tussen groene stroom en grijze stroom is klein. Groene stroom is duurder om op te wekken, maar bedrijven die groene stroom opwekken krijgen een tegemoetkoming van de overheid.

  Kwaliteit dienstverlening

  Het is natuurlijk ook belangrijk dat de dienstverlening van de energiemaatschappij van goede kwaliteit is. Hieronder vallen bijvoorbeeld de bereikbaarheid, de manier waarop met klanten gecommuniceerd wordt, de afhandeling van klachten, de snelheid van reactie en het nakomen van afspraken. Ook is het fijn als de website van de energiemaatschappij duidelijk en overzichtelijk is en hier voldoende informatie op te vinden is.

  Vast of variabel tarief

  Bij een variabel tarief verandert de premie per maand, half jaar of kwartaal. De premie wordt hierbij aangepast aan de olieprijs. Wanneer de olieprijs stijgt, wordt de premie hoger en wanneer de olieprijs daalt, wordt de premie lager. Het kan dus zijn dat je met een variabel tarief goedkoper uit bent, maar het kan ook zo zijn dat je juist meer betaalt. Bij een variabel tarief kan je vaak kiezen tussen een contract voor bepaalde tijd of een contract voor onbepaalde tijd. Als je voor een variabel tarief voor onbepaalde tijd kiest, is het handig om per half jaar energieleveranciers te vergelijken.

  Als je voor een vast tarief kiest, betaal je gedurende de looptijd van je contract hetzelfde bedrag. Hierdoor loop je niet de kans dat de premie opeens omhoog gaat, maar loop je ook de kans mis op een lagere premie. Bij een vast tarief heb je altijd een contract voor een bepaalde tijd.

  Prijs

  De prijs van energie is een van de grootste redenen voor consumenten om voor een andere energiemaatschappij te kiezen. De kosten van energie zijn onder andere afhankelijk van je woonplaats, je type woning, je gezinssituatie en je verbruik. Kijk in onze vergelijker bij welke energiemaatschappij jij het goedkoopste uit bent.

  Vergelijken is gratis. Start nu

  Bekijk wat je kunt besparen en bepaal dan of je wilt overstappen

  Naar vergelijker

  Energie vergelijken