Checklist autoverzekeringen

Gebruik deze checklist voor het online vergelijken en afsluiten van je autoverzekering

Avatar
Redactie

apr 18, 2020

Deze checklist is samengesteld door een verzekeringsadviseur van Sum.nl en helpt je bij het afsluiten van een online autoverzekering.

Voor je online een autoverzekering afsluit, heeft je verzekeraar een aantal gegevens nodig.

Hieronder vind je de checklist van alle zaken die jij nodig hebt voor je start met het vergelijken en afsluiten.

checklist-autoverzekeringen

Je adres

Je zult begrijpen dat een auto van iemand die in Amsterdam woont meer risico op schade kent dan van iemand die op het platteland van Noordoost Groningen woont. Aan de hand van je postcode wordt bepaald of de verzekering voor de verzekeraar meer of minder risico oplevert en zal er een hoger of een lagere premie gelden.

Je geboortedatum

Uit statistieken blijkt dat jongere bestuurders meer schade veroorzaken dan oudere bestuurders. Gevolg hiervan is dat de premie voor een jonger persoon hoger ligt dan voor een oudere. Ook wordt vaak het eigen risico verhoogd als je als jongere een verzekering aanvraagt. Zie voor informatie over eigen risico`s deze link (link naar pagina eigen risico invoegen).

In sommige gevallen zal de verzekeraar niet bereid zijn de verzekering te accepteren. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de auto “te duur“ is of een te groot vermogen heeft.

ken, het bouwjaar en de catalogus- of dagwaarde van je auto

Aan de hand van deze gegevens wordt de premie van je autoverzekering vastgesteld. Ook kan op basis van deze gegevens worden vastgesteld of de auto (afhankelijk van de gewenste dekking) uitgerust moet zijn met een alarminstallatie. Vanaf een cataloguswaarde van +/- € 45.000 zal een verzekeraar deze eis gaan stellen.

Naarmate een auto een hogere waarde heeft zal de eis aan het type alarmsysteem zwaarder worden. Meer informatie over beveiligingseisen vind je via deze link (link naar pagina beveiliging invoegen).

De opgebouwde schadevrije jaren

Iedereen die een autoverzekering heeft bouwt per jaar, als geen schades worden veroorzaakt, 1 schadevrij jaar op. Aan de hand van het totale aantal schadevrije jaren verleent de verzekeraar korting op je premie.

Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting (oplopende tot wel 80%!). Maar pas op! Als je schade veroorzaakt raak je schadevrije jaren kwijt. Bij 1 schuldschade verlies je 5 schadevrije jaren. Meer informatie over schadevrije jaren vind je via deze link (link naar pagina schadevrije jaren invoegen).

Het aantal kilometers datje jaarlijks rijdt of verwacht te gaan rijden

Iemand die veel kilometers per jaar rijdt loopt meer risico dan iemand die alleen maar boodschappen doet met zijn auto. Als je meer rijdt betaal je meer premie.

De meeste verzekeraars hanteren hierbij de volgende maximale kilometrages per jaar: maximaal 12.000 km per jaar, maximaal 20.000 kilometer per jaar en meer dan 20.000 kilometer per jaar. Het is belangrijk dat je de verzekeraar het juiste aantal te rijden kilometers doorgeeft omdat anders bij een schade problemen zouden kunnen ontstaan.

Welke aanvullende verzekeringen kan je afsluiten?

Alleen de normale autoverzekering is vaak niet voldoende.

De volgende verzekeringen kan je bij de autoverzekering afsluiten:

  1. Een ongevallenverzekering voor inzittenden
  2. Een schadeverzekering voor inzittenden
  3. Een rechtsbijstandverzekering
  4. Een pechhulpverzekering

Meer informatie over de aanvullende verzekeringen vind je via deze link (link naar pagina aanvullende verzekeringen invoegen).