‘Maak geen golven’

Avatar
Redactie

mrt 19, 2019

  water 1245779 1920De financiële wereld zit niet op onrust te wachten. Het onderlinge vertrouwen is gebaat bij rust en zekerheid. Daarbij lijkt het alsof verbeteringen, veranderingen, maar moeizaam tot stand komen. Onderliggend zijn er belangen te handhaven en te verdedigen. “Het belang bepaalt de mening”. Belangen gaan ook samen met macht. De echte machthebbers zijn de grootste belanghebbenden. en zullen er alles aan doen verstoringen van de rust, die in hun voordeel werkt, te voorkomen.

  Bootjes
  En zullen er alles aan doen verstoringen van de rust, die in hun voordeel werkt, te voorkomen. In een film van Danny Kaye (als dienstnemer in het Amerikaanse leger) wordt dit heel duidelijk getoond: de komiek wordt door een leger-officier uitgelegd, dat al deze defensie-werknemers als het ware in rubberbootjes dobberen in een groot zwembad. Daarbij mag niemand door onrust grote golven maken, want dan gaan alle bootjes op en neer, komen er nog meer golven en kunnen al deze officieren niet meer rustig in hun hun bootje ronddobberen. "Don't make waves", krijgt hij als gebod mee. In deze film zorgt Danny Kaye natuurlijk wel voor opschudding na opschudding.

  Wavemaker
  Deze doorgewinterde mentaliteit, waarin ieder zijn plek in de hiërarchie wenst te handhaven zorgt ervoor, dat niet alleen inhoudelijk naar zaken gekeken wordt, maar ook de eigen positie en eigen regie wordt beschermd. Ook zij zoeken een afronding, echter één voor henzelf. Iemand met een roep om integer onderzoek verstoort voor hen hun balans. Met tegenzin wordt zo'n "wavemaker" aangehoord en zo mogelijk tot zwijgen gebracht.

  Het systeem
  Geen kritische vragen, vraag niet hoe het kan maar profiteer er van, is het motto. Degene die wel vragen stelt loopt grote risico’s. Je kan de klok wel luiden, maar ‘het systeem’ zal reageren. Door de vragen te negeren, tijd te rekken, de zaken ingewikkeld te maken, de processen te verjuridiseren, de kritische persoon te isoleren en zelfs te demoniseren. Een stempel er op: “we hebben hier te maken met een Don Quichot”. Citaat: "hoe zou het zijn om in de Middeleeuwen te leven, met bijgelovige vrome mensen, die zware martel-straffen opleggen en rauwe oorlogen voeren. Die Middeleeuwen zijn nog niet voorbij. Vroomheid en schijnheiligheid zijn nog steeds in zwang”.

  Nieuws?
  Wat is nu echt nieuws in de financiële wereld? Dat is de vraag. Nieuwe hypotheekrentes? Wijzigingen in de pensioenwetgeving?  Andere beloningsstructuren? Acties van de toezichthouders? Nieuwe politieke gedachten? Echt nieuws gaat samen met werkelijke veranderingen. Veranderingen zoals die spelen in de gedachten van de enkelingen die met de verandering voorop gaan. Zij die eenzaamheid kunnen weerstaan en …… fouten zullen maken en kunnen toegeven. Met trial and error gaat men er voor. Een maximale kwetsbare positie, immers men is zo de boot uitgegooid. Men zal moeten kunnen zwemmen, het hoofd boven water houden. EUFIN Financieel Nieuws zal zich, werkende wijs, inzetten om het echte nieuws te vinden. Dat leeft in de hoofden van de mensen die misschien nu al de dienst uit maken, de nieuwkomers, de mensen met nieuwe waarden en normen. De inzichten die uitgelegd moeten worden. Die verder kijken dan de bestaande belangen.

  Doen rechtvaardigen
  Zo’n persoon bent u ook, iedereen denkt wel eens na. En niet alleen om de argumenten te vinden om met gemoedsrust het eigen handelen en doen te verklaren. Maar ook om het doen te rechtvaardigen. Heeft u van dergelijke opmerkbare gedachten en gevoelens. Laat ons dit dan weten. Wij zullen er dan aandacht en de ruimte voor geven. Opdat een dialoog kan en zal ontstaan. Om het vertrouwen te blijven verzekeren.