Tarieven afvalstoffenheffing 2018 in ruim helft gemeenten gestegen

Avatar
Redactie

mrt 15, 2018

  afvalbakkenDe jaarlijkse afvalstoffenheffing valt in 2018 in 52,2% van de gemeenten hoger uit dan in 2017. In 25% van de gemeenten blijft de heffing gelijk, terwijl de mensen in 22,7% van de gemeenten minder gaan betalen voor de afvalheffing. 

  Dit blijkt uit onderzoek door AfvalcontainerShop.nl, dat de afvalstoffenheffingen in alle Nederlandse gemeenten vergeleek. Gemiddeld stijgen de kosten in 2018 met ongeveer 3,40 euro per jaar, maar in sommige gemeenten loopt de prijsstijging op tot enkele tientjes per inwoner. Bijna 40 procent van gemeenten hanteert in 2018 een variabele afvalstoffenheffing.

  Hoogste tarieven en grootste stijging
  Met een vast tarief van € 394,84 per jaar is een meerpersoonshuishouden in Enkhuizen het duurste uit voor de afvalinzameling. Ook in Medemblik en Wassenaar is een gezin meer dan € 390,- kwijt. Dit staat in schril contrast met de gemeenten Putten en Zevenaar, waar men - bij gemiddeld verbruik - ongeveer 120 euro kwijt is voor een meerpersoonshuishouden.

  Een eenpersoonshuishouden is met een tarief van € 79,50 het voordeligst uit in Putten. Almere (€ 339,62) en Steenbergen (€ 338,-) zijn ruim vier keer zo duur als de Gelderse gemeente.

  In Roerdalen en Kampen werden de grootste stijgingen waargenomen. In beide gemeenten stegen de jaarlijkse afvalkosten met meer dan 27%. Inwoners van Kampen betalen in 2018 minimaal € 50 meer dan in het voorgaande jaar. Haaksbergen en Hellendoorn vielen daarentegen in positieve zin op; hier daalde de afvalstoffenheffing juist met 15,2%.

  'Diftar' in 4 op de 10 gemeenten
  In 2018 kiest 39,7% van de gemeenten voor diftar (gedifferentieerd tarief voor afvalkosten). De afvalstoffenheffing is dan afhankelijk van het aantal ledigingen van een container, het aantal aangeboden huisvuilzakken, of zelfs het aantal kilo huishoudelijk afval dat wordt opgehaald. De gedachte hierachter is dat een tarief dat gekoppeld is aan de hoeveelheid afval die een inwoner aanbiedt voor een betere afvalscheiding zorgt.

  In veel gevallen wordt bij diftar een vast tarief met een variabel tarief gecombineerd. Deze tarieven kunnen echter sterk uiteenlopen. Voor het legen van een huisvuilcontainer betaalt een inwoner van Montfoort € 3,50, terwijl dit in Oirschot € 21,98 kost. Het tarief van een kilo afval varieert van € 0,13 tot € 0,35.

  Opvallend genoeg houden vooral gemeenten in het westen van het land vast aan de gebruikelijke vaste tarieven per huishouden of per bewoner. In Limburg, Brabant, Gelderland en Overijssel kiest inmiddels meer dan de helft van de gemeenten voor variabele tarieven.

  De volledige onderzoeksresultaten, inclusief interactieve kaarten, zijn te vinden op https://www.afvalcontainershop.nl/afvalstoffenheffing-onderzoek