Wat zijn bitcoins?

Avatar
Redactie

okt 08, 2015

    bitcoinBitcoins: Bitcoins zijn ’digitale currency’ waarmee betalingen verricht kunnen worden zonder tussenkomst van een bank of andere centrale instelling zijn 'digitale currency' waarmee betalingen verricht kunnen worden zonder tussenkomst van een bank of andere centrale instelling.

    Er wordt in diverse landen gediscussieerd of bitcoins als geld moet worden beschouwd, want dat brengt dan aanvullende regelgeving mee. Het is uiteraard niet verboden om bitcoins aan te schaffen en te gebruiken. Wel is het verboden om er (online) verboden middelen en goederen mee te betalen en dat gebeurt wel op grote schaal op sites als Silk Road en Evolution. Het is ook verboden om vervolgens bitcoins te ontvangen van (anonieme) personen die deze in hun bezit hebben gekregen door verboden spullen te verkopen, want dat is witwassen.

    Betalingen via bitcoins gebeuren op een zeer beveiligde manier, via encryptie. Doordat de 'bitcoinwallets' niet op een naam staan, maar slechts een reeks getallen en cijfers bevatten, is het moeilijk te achterhalen wie er achter de transacties zitten. "Maar niet onmogelijk", zeggen cybercrimespecialisten bij het OM. "Alle transacties van bitcoins worden op het internet openbaar bijgehouden en zijn te bekijken in bijvoorbeeld Blockchain.info. Dit is ook één van de essenties van het systeem. Verder leveren de momenten waarop bitcoins worden omgezet in echte euro’s of dollars aanknopingspunten op. Veel bitcoin-exchangers zijn bedrijven die gewoon meewerken met justitie. Er zijn altijd sporen. Traceren is erg lastig, maar er is zeker een kans."