Onduidelijkheid over bonus/malus systeem blijft

Avatar
Redactie

aug 25, 2015

  Moneyview specialitem

  De uniformering van schadevrije jaren, zoals die in 2016 van kracht gaat, is bij 64% van de verzekeringen een verslechtering van de huidige voorwaarden.

  Bovendien leidt de grote diversiteit in bonus/malus systemen er toe dat, ondanks deze standaardisering, er veel verschillen blijven bestaan tussen autoverzekeringen. Dit blijkt uit MoneyView’s Special Item Autoverzekeringen. De nieuwe regels scheppen enerzijds duidelijkheid omtrent schadevrije jaren maar laat anderzijds verzekeraars vrij in het verder invullen van de bonus-malussystematiek. Een aantal verzekeraars maakt hier al gebruik van door naast de uniforme schadevrije jarentabel een afwijkende BM-ladder in de voorwaarden op te nemen. Verzekeraars kiezen er bijvoorbeeld voor om een verzekerde maar drie of vier treden te laten terugvallen op de BM-ladder of om de BM-ladder te verlengen met een aantal treden. De consequentie is dat de opbouw en terugval van schadevrije jaren en bonus-malustreden uit de pas gaan lopen. Hierdoor ontstaat een dubbele administratie, één voor schadevrije jaren en één voor de bonus-malustreden. De mate waarin de BM-ladder afwijkt van de uniforme schadevrije jarentabel bepaalt in hoeverre het bonus-malussysteem transparanter en duidelijker wordt. En hierbij geldt: hoe groter de afwijking van de uniforme schadevrije jarentabel, des te onduidelijker het systeem wordt.

  MoneyView heeft tevens de jaarlijkse MoneyView ProductRating Autoverzekeringen vastgesteld. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten dekkingen: Volledig Casco (VC), Beperkt Casco (BC) en Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Voor de premievergelijkingen zijn er in totaal 18.573.750 berekeningen gemaakt in de systemen van MoneyView.

  • Bij Volledig Casco zijn de vijf sterren voor Prijs voor Inshared (Autoverzekering), Lancyr (Personenautoverzekering) en Univé (Budget). Vijf sterren voor Voorwaarden gaan naar Allsecur (Autoverzekering), ANWB (Autoverzekering) en Univé (Optimaal).
  • Bij Beperkt Casco zijn de vijf sterren voor Prijs voor De Nederlanden Van Nu (Autoverzekering), WitGeld (Autoverzekering) en Verzekeruzelf.nl (Triple-A). De vijf sterren voor Voorwaarden gaan naar Allsecur (Autoverzekering), Allianz (Autoverzekering) en OHRA (Autoverzekering ‘Aanvullend’).
  • Bij Wettelijke Aansprakelijkheid zijn de vijf sterren voor Prijs voor Aon Direct (Autoverzekering), Witgeld (Autoverzekering) en Verzekeruzelf.nl (Triple-A). Vijf sterren voor Voorwaarden zijn uitgedeeld aan Allsecur (Autoverzekering). Delta Lloyd (Particulier) en FBTO (Autoverzekering).

  Het Special Item Autoverzekeringen is gratis te downloaden vanaf de website specialitem.nl.