Eén op de 10.000 starters wordt succesvolle startup

Avatar
Redactie

jun 16, 2015

  ING 317x159Hoewel Nederland voldoende kennis, innovatiekracht, kapitaal en ondernemerschap heeft is het aantal succesvolle startups beperkt. Een startup kan worden omschreven als een organisatie dat op zoek is nar een (wereldwijd) schaalbaar businessmodel. Aan ondernemerschap ontbreekt het niet in Nederland. Jaarlijks beginnen 127.000 starters een eigen bedrijf. Maar niet iedere starter is een startup. De meeste starters zijn zzp’ers die diensten verlenen. Per jaar zijn er ongeveer 200 startups. Hiervan groeit één op de tien uit tot een succesvol bedrijf. De overige 90% blijven klein of worden binnen een aantal jaren gestaakt.

  Nederland heeft behoefte aan ondernemers met ambitie om te groeien en te innoveren. Dit zorgt voor nieuwe producten en diensten, economische groei en werkgelegenheid. Aan ondernemerschap ontbreekt het niet in Nederland. Jaarlijks beginnen 127.000 starters een eigen bedrijf. Niet iedere starter is echter een startup, terwijl een startup doorgaans wel een starter is. Een startup kan worden omschreven als een organisatie dat op zoek is naar een (wereldwijd) schaalbaar businessmodel.

  Grootste deel van de starters bestaat uit zzp’ers
  Volgens StartupJuncture.com worden jaarlijks circa 200 startups in Nederland opgericht. Op een totaal aantal starters van 127.000 betreft dit ongeveer 0,2% van alle starters. Dit percentage is zo laag doordat het overgrote deel van de Nederlandse starters uit zzp’ers bestaat die hun kennis en vaardigheden als diensten aan andere bedrijven en/of consumenten aanbieden. Bovendien werken de meeste starters in Nederland nog altijd volgens een bestaand businessmodel. Het aantal succesvolle startups dat voortkomt uit innovatieve starters is derhalve op één hand te tellen.

  Eén op de tien startups is succesvol
  Van de 200 startups die jaarlijks beginnen groeit één op de tien (5% tot 10%) uiteindelijk uit tot een succesvol bedrijf. Dit is één op de 10.000 starters. De overige 90% van de startups blijven klein (circa 70 tot 110 bedrijven) of worden binnen een aantal jaren gestaakt (circa 80 tot 120 bedrijven). Dit wil overigens niet zeggen dat starters die geen startup zijn niet succesvol zijn. Zij vallen alleen niet onder de definitie van een startup en /of hebben die ambitie ook niet.

  Groots denken, diepe zakken en een lange adem
  Voor iedere startup afzonderlijk zijn verschillende redenen te benoemen waarom een bedrijf het uiteindelijk toch niet redt. Dit heeft onder meer te maken met de mate van innovativiteit, onderscheidend vermogen, timing en ondernemerskwaliteiten. Succesvolle startups worden gekenmerkt door een grote portie ambitie, hebben toegang tot financiering, zijn niet bang voor mislukkingen en beschikken over ervaring.