Studeren in Spanje

Gepost op door in de categorie Studie & stage

Wil jij misschien in Spanje studeren? Wij geven jou graag enkele informatie die je verder kan helpen met het zoeken naar een geschikte studie en/of onderwijsinstelling in Spanje. Zo kom je hier wat te weten over het onderwijsaanbod en het onderwijssysteem van het land, maar ook dien je uiteraard te weten wat je moet doen om jezelf voor een studie aan te melden. Ook niet geheel onbelangrijk is het bedrag dat je per maand ongeveer kwijt bent aan huisvesting, collegegeld en levensonderhoud. Maar uiteraard vertellen we je ook hoe het onder andere zit met je studiefinanciering, wanneer je in het buitenland studeert. Want je wil natuurlijk ook van het land kunnen genieten.

Onderwijsaanbod
Spanje heeft 75 universiteiten (‘universidades’), waarvan 50 staatsinstellingen en 25 particuliere instellingen. De ‘escuelas universitarias’ bieden opleidingen aan die hier in Nederland over het algemeen onder het hoger beroepsonderwijs vallen.

Onderwijssysteem
Universitair onderwijs kent hoger beroepsgericht en wetenschappelijk onderwijs.
Je kunt een vierjarige opleiding volgen die wordt afgerond met een título de grado. Daarna kun je eventueel een tweejarige vervolgopleiding volgen die je kan afronden met een zogeheten título oficial de máster. De vierjarige opleidingen kunnen beroepsgericht zijn (te vergelijken met hbo), of ze vormen de eerste fase van een universitaire opleiding (zoals een universitaire bachelor in Nederland).

De universiteiten kennen een toelatingsexamen. Alle toelatingseisen je vinden op de website van de universiteit waar je naartoe wil. Er zijn studies die leiden tot een officiële graad (título oficial) en studies die leiden tot een eigen graad (título propio). Deze laatste opleidingen worden in Nederland niet erkend. Een lijst van erkende opleidingen vind je op de website van het Spaanse ministerie van Onderwijs.

Taal

Van de bevolking in Spanje spreekt 74 procent Spaans (Castellano). Andere gesproken talen zijn het Catalaans, Galicisch en Baskisch. Wil je in Spanje studeren, dan moet je het Spaans goed beheersen.

Afhankelijk van de opleiding van je keuze is toetsing van de Spaanse taalkennis onderdeel van de toelatingsprocedure. Als je in het bezit bent van een certificaat Spaans als vreemde taal DELE – intermedio (niveau B2), zal dat over het algemeen voldoende zijn. Via de website DIALANG kun je zelf je niveau bepalen. Als je in een van de autonome regio’s gaat studeren waar ze een tweede officiële taal hebben, moet je er rekening mee houden dat bepaalde colleges in de taal van de desbetreffende regio worden gegeven.

Aanmeldingsprocedure
Als je in Nederland toegang hebt tot het universitaire onderwijs, kun je, sinds de invoering van een nieuwe Spaanse wet in 2008, automatisch ook in Spanje gaan studeren. Met je vwo-diploma op zak hoef je dus geen algemeen toelatingsexamen meer te doen. Dit geldt in principe ook voor mensen met een hbo-propedeuse.
Wel moet je voor bepaalde opleidingen soms een specifieke toets afleggen en kan een instelling je vragen een taaltoets te doen. Meer informatie over aanmelding vind je op de website van de UNED. Als je met een Erasmusbeurs naar een Spaanse universiteit gaat, regelt je eigen instelling de aanmelding.

Beperkt plaats

Voor studies als geneeskunde, tandheelkunde, diergeneeskunde en bepaalde technische opleidingen is de belangstelling groot. Als er slechts een beperkt aantal plaatsen is, kijkt de universiteit allereerst naar de resultaten van het eventuele toelatingsexamen en vervolgens naar de cijfers die zijn behaald op de middelbare school.

Universiteiten met een beperkt aantal plaatsen voor een bepaalde studierichting zijn verplicht om vijf procent daarvan voor buitenlanders te reserveren. Informeer bij aanmelding of er voor de door jou gekozen studie een numerus clausus bestaat en vraag ook hoe die wordt toegepast bij instroming in de hogere studiejaren.

Collegegeld
Afhankelijk van het aantal credits waarvoor je je inschrijft, kunnen de kosten van het collegegeld variëren van ongeveer € 250 tot € 1300.

Huisvesting en levensonderhoud
Kijk regelmatig in enkele Spaanse studentenbladen, want hierin wordt dikwijls woonruimte aangeboden (huur). Ga voor de kosten van levensonderhoud (eten en drinken, huisvesting, kleding etc.) uit van een bedrag tussen de € 500 en € 650 per maand. Op de website van de Nederlandse ambassade in Spanje kun je een lijst met sites vinden waar woonruimte te huur wordt aangeboden. De universiteiten zelf hebben ook een aantal adressenlijsten, waarop woonruimte staat. Voor een biertje betaal je gemiddeld evenveel als in Nederland; € 1.99. Prima te doen dus.

Studiefinanciering
Wil je studiefinanciering behouden tijdens je studie in Spanje dan moet je als voltijdstudent ingeschreven blijven staan aan je (Nederlandse) universiteit of hogeschool. Kijk op de website van DUO IB-groep voor meer informatie. Let op: wanneer je een beurs aanvraagt dan dien je altijd een begroting op te stellen.

Meer handige info
Een handig boek over het hoger onderwijs in Spanje is ‘Studying and Working in Spain’ van M. Newton en G. Shields. Hierin staat alles en nog veel meer wat je wilt weten wanneer je gaat studeren in Spanje. Het boek is te koop bij BOL.com

Nationale feestdagen
1 mei 2011 Dag van de Arbeid
15 augustus 2011 Asuncion de la Virgen
12 oktober 2011 Spaanse Nationale Feestdag (Día de la Hispanidad)
1 november 2011 Allerheiligen
6 december 2011 Dag van de Constitutie
8 december 2011 Inmaculada Concepción

Heb jij onlangs in Spanje gestudeerd? Wij horen graag jouw mening. Geef onderstaand een rating en maak kans op bioscoopkaarten!

Tags:

Reacties zijn gesloten.