Studeren in België

Gepost op door in de categorie Studie & stage

Plannen om te studeren in België?  Met enkele belangrijke informatie over zaken zoals collegegeld, studiefinanciering en de kosten voor huisvesting en levensonderhoud hopen we jou op weg te helpen met het zoeken naar een geschikte studie en/of onderwijsinstelling in België. Maar, een studie in het buitenland regel je niet zomaar eventjes. Daarom vertellen wij ook precies waar je zoal op moet letten en wat je moet regelen. Daarnaast is het voor jou natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je gemiddeld aan een biertje kwijt bent. Want het is uiteraard de bedoeling dat je niet alleen een leerzame, maar ook een gezellige tijd tegemoet gaat!

Onderwijsaanbod
Vlaanderen heeft zes universiteiten en zo’n twintig hogescholen voor beroepsonderwijs. Het is in België ook makkelijker geworden om over te stappen van een hogeschool naar een universiteit.

Onderwijssysteem
Het hoger onderwijs in Vlaanderen komt aardig overeen met het Nederlandse. België kent alleen geen masterdiploma in het beroepsonderwijs. Voor alle bacheloropleidingen heb je een vwo-diploma of een hbo-propedeuse nodig. Voor toelating tot de universitaire studies Geneeskunde en Tandheelkunde moet je ook een centraal toelatingsexamen afleggen. Voor de hogeschoolstudies in de nautische wetenschappen, audiovisuele en beeldende kunst, muziek en dramatische kunst is er een individueel toelatingsexamen.

Jaarlijks gaan meer dan drieduizend Nederlandse studenten met een beurs naar België, en komen iets minder Belgische studenten hier.

Aanmeldingsprocedure
Het schooljaar begint tussen 1 september en 1 oktober en loopt tot de eerste dag van het volgend schooljaar. Het bestaat uit semesters. Het eerste loopt van oktober tot en januari en het tweede van februari tot en mei. In juni zijn de examens, de herkansingen in september.

Meld jezelf tussen 1 juli en 1 oktober persoonlijk aan bij de onderwijsinstelling van je keuze. Om je te kunnen inschrijven moet je diploma’s, cijferlijsten en een overzicht van de studieonderdelen van je vooropleiding meenemen. Als buitenlandse student moet je ook nog een ‘verbintenis van tenlasteneming’ (verklaring van je ouders dat ze instaan voor je levensonderhoud) meebrengen.

Voorwaarden
De toelatingsvoorwaarden verschillen per opleiding. Op de website van het Vlaamse Hogeronderwijsregister vind je meer info. Het collegegeld hangt af van de grootte van je studieprogramma. Studiepunten geven aan hoeveel studietijd er nodig is voor een opleidingsonderdeel.

Studiefinanciering
Wil je studiefinanciering behouden tijdens je studie in België, dan moet je als voltijdstudent ingeschreven blijven staan aan je (Nederlandse) universiteit of hogeschool. Voor meer info, kijk op http://www.ibgroep.nl/particulieren/themas/studie_of_stage_in_het_buitenland.asp. Let op: wanneer je een beurs aanvraagt dan dien je altijd een begroting op te stellen.

Huisvesting en levensonderhoud
Het is vaak eenvoudig om in Vlaanderen een (goedkope) woonruimte te vinden. Kamers bij particulieren kosten ongeveer € 300 per maand. De huisvesting van de universiteiten en hogescholen zelf is vaak nog goedkoper. Voor de totale kosten van levensonderhoud (voeding, huisvesting, kleding en diversen) moet je rekenen op een bedrag tussen de € 600 en € 800 per maand. Bierliefhebbers opgelet; een biertje in België kost gemiddeld slechts € 1.42!

De websites Students Abroad en EasyKot.be (met als Franstalige variant Appartager.be) kunnen helpen bij het zoeken naar huisvesting. Via de website CityLiving kun je woonruimte zoeken in Brussel en Luik.

te koop voor €5,00

Meer over België? Het boek ‘België voor beginnelingen‘ is de ideale inburgeringcursus en een must voor iedereen die wil overleven in dit merkwaardige buurland. België voor beginnelingen is te koop voor maar 5 euro bij BOL.com.

Nationale feestdagen
zondag 1 mei 2011 Dag van de arbeid
zondag 8 mei 2011 Feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
maandag 11 juli 2011 Feest van de Vlaamse Gemeenschap
donderdag 21 juli 2011 Nationale Feestdag
vrijdag 16 t/m zondag 18 september 2011 Internationale Hoppefeesten (Gent)
zondag 18 september 2011 Feest van het Waalse Gewest
dinsdag 1 november 2011 Allerheiligen
woensdag 2 november 2011 Allerzielen
vrijdag 11 november 2011 Wapenstilstand

Heb jij onlangs in België gestudeerd? Wij horen graag jouw mening. Geef onderstaand een rating en maak kans op bioscoopkaarten!

Tags:

Reacties zijn gesloten.